Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministerityöryhmä: Suomeen voidaan evakuoida potilaita Ukrainasta

oikeusministeriösisäministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.5.2022 13.01
Tiedote

Oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä puolsi kokouksessaan sitä, että Suomi osallistuu Ukrainasta tulevien potilaiden lääkinnälliseen evakuointiin ja hoitoon osana EU:n yhteistä pelastuspalvelumekanismia. Ministerityöryhmän puheenjohtaja on oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Potilaiden vastaanottamisesta päätetään yhteistyössä sairaanhoitopiirien kanssa. Päätöksissä huomioidaan se, ettei palvelujärjestelmän hoitokapasiteetti vaarannu.

Suomeen mahdollisesti evakuoitavat potilaat saavat tilapäisen suojelun statuksen, joten hoidon kustannuksista vastaa Maahanmuuttovirasto. Maahanmuuttovirasto järjestää myös majoituksen potilaiden mukana mahdollisesti saapuville omaisille sekä sairaalahoidosta kotiutettaville potilaille.

EU:n pelastuspalvelumekanismin tarkoitus on tehostaa Euroopan maiden yhteistyötä ja helpottaa koordinointia luonnon ja ihmisen aiheuttamien katastrofien ennaltaehkäisyssä, varautumisessa ja avustustoiminnassa.

Arviot ukrainalaispakolaisten määristä tarkentuvat


​​​​​​​Ministerityöryhmä tutustui myös sisäministeriön tarkennettuihin asiantuntija-arvioihin Suomeen tulevien ukrainalaispakolaisten määristä. Ennakoinnin avulla voidaan suunnitella pakolaisille tarkoitettuja palveluita ja kohdentaa rahoitusta.

Lähikuukausina touko–heinäkuussa Suomeen arvioidaan saapuvan 10 000–20 000 Ukrainasta paennutta. Koko loppuvuonna eli touko–joulukuussa heidän määräkseen arvioidaan 20 000–60 000. Pitkällä aikavälillä epävarmuudet tulijamäärän kehityksessä kasvavat: arvion mukaan Suomeen voi seuraavien kahden vuoden aikana tulla vuosittain 10 000–60 000 Ukrainasta paennutta.

Lopullisiin määriin vaikuttavat muun muassa sotatilanteen kehitys Ukrainassa, Ukrainan naapurimaiden kyky vastaanottaa pakolaisia, ukrainalaisten liikkuminen EU:n sisällä, viranomaisten koordinoimat siirrot sekä suomalaisen yhteiskunnan tarjoamat palvelut ja mahdollisuudet.

Arviot noudattelevat samaa kehityslinjaa kuin sisäministeriön maaliskuinen arvio, jonka mukaan Suomeen voi tulla kuluvana vuonna 40 000–80 000 ukrainalaista hakemaan kansainvälistä suojelua. Tähän mennessä suojelua on hakenut noin 25 000 ukrainalaista. Kaikkiaan saapuneita on todennäköisesti enemmän, sillä kaikki eivät välttämättä heti ole hakeutuneet viranomaisavun piiriin.

Oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä

Lisätietoja:

Lääkinnällinen evakuointi:
erityisasiantuntija Lasse Ilkka, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 714, [email protected]

Arviot ukrainalaisten määristä:
erityisasiantuntija Anna Rundgren, sisäministeriö, p. 0295 488 324, [email protected]

Ministerityöryhmän pääsihteeri:
Vava Lunabba, oikeusministeriö, p. 0295 150 120, [email protected]

 
Sivun alkuun