Hyppää sisältöön

Työryhmä valmistelemaan aserikoslainsäädännön uudistusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 31.10.2023 12.48
Tiedote

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän, joka valmistelee aserikoksia koskevaan lainsäädäntöön tarvittavat muutokset. Erityisesti kiinnitetään huomiota ampuma-aserikoksiin, jotka kytkeytyvät järjestäytyneeseen tai muuten ryhmissä tapahtuvaan rikolliseen toimintaan. Aserikoksia koskevaa lainsäädäntöä kiristetään pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti.

Oikeusministeriön työryhmän tehtävänä on arvioida aserikoksia koskeva rikoslain 41 luku ja valmistella tarvittavat lainsäädäntömuutokset, joissa toteutetaan hallitusohjelman kirjaukset.

Hallitusohjelman mukaan törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus korotetaan neljästä kuukaudesta kahteen vuoteen vankeutta, jolloin vankeusrangaistus on tuomittava pääsääntöisesti ehdottomana. Luvattoman ampuma-aseen kantaminen tai kuljettaminen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa tulee rangaistavaksi törkeänä ampuma-aserikoksena. Lisäksi hallitusohjelman mukaan korotetaan rangaistuksia vaarallisen esineen ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta.

Työryhmän valmistelutyön tavoitteena on, että aserikosten rangaistussäännökset muodostavat ajantasaisen, riittävän kattavan, selkeän ja johdonmukaisen kokonaisuuden. Aserikosten vahingollisuus ja vaarallisuus otetaan asianmukaisesti huomioon. Työryhmän on määrä saada työnsä valmiiksi 28.6.2024 mennessä.

Aserikoksia koskevan lakiuudistuksen taustalla muutokset rikollisuudessa

Järjestäytyneiden rikollisryhmien aserikoksista ja erityisesti luvattomien ampuma-aseiden hallussapidosta on viime aikoina käyty yhteiskunnallista keskustelua. Myös teräaseista on keskusteltu ns. nuorten katujengien yhteydessä. Rikosoikeuden näkökulmasta aseisiin liittyy varteen otettava terveyteen ja henkeen kohdistuvien rikosten riski.

Aserikosten rangaistussäännöksiä ei ole tarkasteltu kokonaisuutena muutamaan vuosikymmeneen. Oikeusministeriössä valmistui helmikuussa 2023 muistio, jossa arvioitiin säännösten nykytilaa ja tarvittavia toimenpiteitä.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva, p. 0295 150 176, [email protected]
 

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio