Hyppää sisältöön

Uuden kansalliskielistrategian valmisteluun ohjausryhmä

oikeusministeriövaltioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 14.1.2021 14.14
Tiedote

Valtioneuvosto on asettanut ohjausryhmän linjaamaan uuden kansalliskielistrategian valmistelua.

Kansalliskielistrategia vastaa huoleen kansalliskielten asemasta muuttuvassa kieliympäristössä. Työn tavoitteena on turvata kaikkien oikeus saada palvelua suomeksi ja ruotsiksi sekä löytää ratkaisuja kielellisten oikeuksien toteutumisen haasteisiin.

- Kielelliset oikeudet ovat perusoikeuksia. Uusi kansalliskielistrategia on osa hallitusohjelman kielipoliittisia uudistuksia, joilla haluamme edistää kielellisten oikeuksien toteutumista ja kielten elinvoimaisuutta Suomessa, pääministeri Sanna Marin sanoo.

- Hallituksen uusi kansalliskielistrategia takaa mahdollisuudet turvata ja vaalia kansalliskieliä. Tulevaisuudessa tarvitaan uusia ratkaisuja ja rakenteita, jotta Suomen kaksikielisyys ja kielelliset oikeudet turvataan kaikissa tilanteissa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Ohjausryhmän toimikausi on 14.1.-31.12.2021. Uudistettu kansalliskielistrategia on tarkoitus hyväksyä hallituksen periaatepäätöksenä kesäkuuhun 2021 mennessä.

Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii pääministeri Sanna Marin. Ensimmäinen varapuheenjohtaja on oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja toinen varapuheenjohtaja valtiosihteeri Henrik Haapajärvi. Ohjausryhmään on nimitetty joukko pysyviä asiantuntijoita, joilla on kokemusta kielikysymyksistä yhteiskunnan eri aloilta.

Suomen viralliset kielet, eli kansalliskielet, ovat suomi ja ruotsi. Kansalliskielistrategia on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa.

Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Anna Kiiskinen, puh. 0295 150 134, [email protected]
kieliasiainneuvos Corinna Tammenmaa, puh. 0295 150 181, [email protected]

Valtioneuvoston päätökset

Kielipoliittiset uudistukset
Ohjausryhmän kokoonpano