Hyppää sisältöön

Voimaa ikämiesten arkeen – Oikeusministeriö jakoi demokratiapalkinnon ikämiesten osallisuuden edistämisestä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2024 12.01
Tiedote

Miina Sillanpään Säätiö on palkittu oikeusministeriön demokratiapalkinnolla. Palkinnon teemana oli ikäihmisten osallisuuden edistäminen yhteiskunnassa. Oikeusministeri Leena Meri luovutti palkinnon kansallisen demokratiapäivän tilaisuudessa Helsingissä.

Oikeusministeriön demokratiapalkinto myönnettiin tänä vuonna Miina Sillanpään Säätiölle sen Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeesta. Palkinnolla haluttiin antaa tunnustusta toiminnalle, joka edistää ikäihmisten osallisuutta yhteiskunnassa. Palkinto muistuttaa, että aktiivinen kansalaisuus kuuluu kaiken ikäisille.

- Linjaamme hallitusohjelmassa, että pidämme huolta ikäihmisistä ja heidän toimintakyvystään. Tuemme myös ikäihmisten osallistumismahdollisuuksia digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Siksi koen tärkeäksi, että myönnämme tänä vuonna oikeusministeriön demokratiapalkinnon ikäihmisten osallisuuden edistämisestä, ministeri Leena Meri totesi.

Palkitun hankkeen tavoitteena oli lisätä yli 65-vuotiaiden miesten osallisuutta sekä vähentää heidän yksinäisyyden kokemuksiaan vertaisryhmätoiminnan keinoin Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla. Miina Sillanpään Säätiön hankekumppanina toimi Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom.

Palkinnonsaajan valitsi raati, johon kuuluivat kunniatohtori, ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja ja kirjailija Matti Rönkä. Raadin päätös oli yksimielinen.
– Korostimme valinnassamme ikäihmisten omista intresseistä ja elämänkokemuksesta kumpuavaa osallisuutta. Miina Sillanpään Säätiön hankkeessa edistetään osallisuutta arvokkaalla tavalla ottamalla ikäihmisten tiedot ja taidot käyttöön. Hankkeen arvoa nostaa myös se, että ikämiesten toiminta on jatkunut hankkeen päättymisen jälkeen, Rönkä perusteli valintaa.

Oikeusministeriön demokratiapalkinto myönnettiin nyt kahdeksatta kertaa. Palkintoraati myönsi demokratiapalkinnon lisäksi kolme kunniamainintaa kiitoksena kansalaisyhteiskuntatoimijoille. Kunniamaininnan saivat:

  1. Caritas-säätiö, joka on osa löytävän vanhustyön verkostoa Oulussa
  2. Suomen Romaniyhdistys sen kulttuurisensitiivisestä vanhustyöstä
  3. Mikkelin Setlementti paikallisesta yhdistystoiminnasta. 

Demokratiapalkinto ja kunniamaininnat myönnettiin yhteistyössä valtiovarainministeriön ja Suomen Kuntaliiton kanssa. 

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Mikko Lehtonen, p. 0295 150 173, [email protected]
Erityisasiantuntija Maria Wakeham-Hartonen, p. 0295 150 416, [email protected]
[email protected]