Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tillståndsprocessen för vapen görs smidigare utan att pruta på vapensäkerhet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 7.9.2017 14.30
Pressmeddelande 91/2017

Tillståndsprocessen för skjutvapen ses över genom att ändra skjutvapenlagen och vissa lagar som har samband med den. Tillståndsprocessen görs smidigare och snabbare utan att pruta på vapensäkerhet. Statsrådet föreslog den 7 september att lagändringarna ska stadfästas. Avsikten är att republikens president stadfäster ändringarna den 8 september. Ändringarna träder i kraft den 1 december 2017 och till vissa delar i december 2018.

I fortsättningen kan man ansöka om vapentillstånd elektroniskt, vilket minskar behovet av personliga besök avsevärt. Vid sidan om det elektroniska förfarandet kvarstår möjligheten att ansöka om tillstånd genom att personligen besöka polisinrättningen. Bestämmelserna om elektroniska tjänster träder i kraft i december 2018. Till dess ska tillstånd sökas som förut. Ansökan om vapentillstånd behöver inte längre lämnas in i hemkommunen eller på hemorten, utan den kan lämnas in till vilken polisinrättning som helst.

Grunderna för beviljande av vapentillstånd ändras inte

Grunderna för beviljande av vapentillstånd ändras inte. Sökanden och vapnet bör också i framtiden uppfylla de krav som anges i lagen. Däremot går det i fortsättningen smidigare att ansöka om tillstånd. Bedömningen av lämpligheten av den som söker vapentillstånd ska effektiviseras genom att intervjuerna görs mer individuella och genom att de uppgifter som myndigheterna redan har utnyttjas bättre än hittills. Särskild vikt läggs vid bedömningen av lämpligheten av en person som ansöker om sitt första vapentillstånd eller som inleder på nytt sin hobby.

Lämplighetstesten slopas eftersom de inte är till stor nytta och har i praktiken inte bidragit till tillståndsprövningen och beslutsfattandet. Besluten har inte motiverats med enbart testresultat, utan de avslagsbeslut som polisen meddelat har baserat sig på uppgifter som fåtts via andra kanaler.

Separata förvärvs- och innehavstillstånd slopas och ersätts med vapentillstånd. Vapentillstånd är ett tillstånd som berättigar till innehav av ett skjutvapen, ett effektivt luftvapen eller en vapendel. Ett vapentillstånd kan förenas med rätt att förvärva eller för privat ändamål tillverka eller modifiera ett vapen eller en vapendel.

Mera information on projektet (på finska)

Ytterligare information:
Katriina Laitinen, lagstiftningsdirektör, tfn 0295 488 559, [email protected]
Seppo Sivula, polisinspektör, tfn 0295 488 591, [email protected] (fr.o.m. den 11 september)

 
Sivun alkuun