Hyppää sisältöön

Erityisosaajien maahanmuuttoa koskevat lainmuutokset eduskuntaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2011 10.38
Tiedote -

Hallitus esittää tarkennuksia ulkomaalaislakiin ja siihen liittyviin lakeihin kolmansista maista tulevien erityisosaajien maahanmuuttoon liittyen. Muutokset perustuvat niin sanottuun EU:n erityisosaajadirektiivin vaatimuksiin. Hallitus päätti lakiesityksen sisällöstä tänään 29. päivänä syyskuuta ja tasavallan presidentin on tarkoitus antaa se eduskunnalle huomenna.

Erityisosaajalle voitaisiin jatkossa myöntää ns. EU:n sininen kortti. Oleskeluluvan myöntäminen edellyttäisi, että henkilöllä on vähintään vuoden pituinen työsuhde erityispätevyyttä vaativaan työhön ja työstä maksetaan keskimääräistä korkeampaa palkkaa. Lisäksi edellytettäisiin jo voimassa olevan ulkomaalaislain nojalla, että työsuhteen keskeiset ehdot vastaavat asianomaisia säännöksiä ja työehtosopimuksia.

Direktiivin ei ennakoida tuovan suurta muutosta nykytilaan, sillä erityisosaajien maahanmuuttoa Suomeen on jo nykyisellään helpotettu. Nykyisten hakijatietojen perusteella voidaan arvioida, että EU:n sininen kortti myönnettäisiin muutamalle sadalle henkilölle vuosittain.

Esityksessä ehdotetaan ulkomaalaislain lisäksi muutoksia yliopistolakiin, ammattikorkeakoululakiin, asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta annettuun lakiin, kansanterveyslakiin ja erikoissairaanhoitolakiin. Näillä muutoksilla pyritään varmistamaan direktiivin edellyttämä sinisen kortin haltijoiden yhdenvertainen kohtelu jäsenvaltion omien kansalaisten kanssa muun muassa sosiaaliturvan ja koulutuksen alalla.

Hallitus esittää, että muutokset tulisivat voimaan 1. tammikuuta 2012.

Lisätietoja: ylitarkastaja Elina Immonen, 071 878 8616

Päivi Räsänen
Sivun alkuun