Hyppää sisältöön

EU:n ulkorajavaltioiden turvallisuushaasteet ovat yhteisiä 

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2024 12.37
Tiedote

Suomen, Norjan, Viron, Liettuan, Latvian ja Puolan sisäministerit kokoontuivat Latvian pääkaupungissa Riikassa 23.-24.5. Ministerit keskustelivat maiden yhteisistä turvallisuushaasteista erityisesti EU:n ulkorajojen näkökulmasta. Suomea kokouksessa edusti sisäministeri Mari Rantanen. Hän kertoi kollegoilleen juuri eduskuntaan lähteneestä hallituksen esityksestä rajaturvallisuuslaiksi.

-Tavoitteena on varmistaa, että Suomella on tehokkaat keinot torjua tilanteet, joissa välineellistettyä maahantuloa käytetään Suomen painostamiseen. Välineellistetyn maahantulon ilmiö EU:n ulkorajoilla on maidemme yhteinen haaste. Suomen tavoitteena on, että välineellistetyn maahantulon torjumiseksi löydetään myös EU-tason ratkaisuja, toteaa ministeri Rantanen.

Sisäministerit keskustelivat yhteisestä EU-vaikuttamisesta välineellistetyn maahantulon osalta. Ministerit painottivat, että myös EU-tasolla on tehtävä toimia, jotta jäsenvaltiot voivat puuttua tehokkaasti maahantulon välineellistämiseen kansallisen turvallisuutensa suojaamiseksi. Ministerit pitivät myös tärkeänä ulkorajavaltioiden laajaa yhteistyötä rajaturvallisuusasioissa.

Hyviä käytäntöjä jaetaan kriisivarautumisen ja siviilivalmiuden vahvistamisesta

Kokouksen asialistalla oli myös siviilivalmiusasiat. Euroopan turvallisuusympäristö on muuttunut dramaattisesti ja EU:n sekä jäsenmaiden pitää varautua yhä haastavampiin, rajat ja sektorit ylittäviin kriiseihin. Sisäministerit pohtivat miten maiden kriisivarautumista ja siviilivalmiutta voitaisiin vahvistaa yhdessä. Ministeri Rantanen kertoi kollegoilleen Suomen väestönsuojelusta ja väestönsuojista.

-Sovimme tänään, että kehitämme ja vahvistamme maidemme kriisivarautumista ja siviilivalmiutta ja jaamme tietoa ja hyviä käytäntöjä näistä asioista. Esimerkiksi Suomessa väestönsuojat ovat olleet tärkeä ja pitkäjänteinen investointi Suomen kokonaisturvallisuuteen. Meillä on paljon väestönsuojeluun liittyvää osaamista, jota mielellään jaamme muille ulkorajavaltioille, sanoo Rantanen.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 22 16, [email protected]