Harvaan asuttujen alueiden turvallisuudella on väliä
![](/documents/1410869/3724340/Sarasmaa-Matti-4-yja.jpg/e2cc46f2-4fad-ac85-8d99-88377e230281?t=1738312509046&width=1200)
Muutaman vuoden välein sisäministeriö julkaisee ajankohtaisen katsauksen harvaan asuttujen alueiden turvallisuudesta (harvaturvaraportti). Raportti on hyvä osoitus siitä, kuinka eri toimijoiden tietoaihioita yhdistämällä muodostuu kokonaiskuva laajemmasta alueesta.
Tälläkin kertaa ajantasaista turvallisuuden tilannekuvaa olivat luomassa harvaan asuttujen alueiden turvallisuusverkosto, joka koostuu viranomaistoimijoiden lisäksi järjestöjen, kirkon ja tutkimuslaitosten edustajista. Maailmalla huomiota herättänyt suomalainen kokonaisturvallisuusmallin mukainen toiminta oli jälleen tässäkin raportin koostamisessa tärkeä tekijä.
Pääministeri Petteri Orpon hallitus huolehtii asumisen ja liikkumisen edellytyksistä koko Suomessa, myös harvaan asutussa Suomessa. Sisäministeriön tehtävänä on huolehtia osaltaan turvallisuuden ylläpitämisen ja kehittämisen mahdollisuuksista valmistelemalla lainsäädäntöä sekä tulosohjaamalla sisäministeriön alaisia virastoja ja laitoksia.
Globaalilla entistä kompleksisemmalla turvallisuustilanteella on heijastevaikutus myös Suomen harvaan asutuille alueille. Suomalaiset ovat riippuvaisia harvaan asuttujen alueiden tuottamasta hyödystä kuten ruoasta ja energiasta. Huoltovarmuuden näkökulmasta on tärkeää huolehtia näiden alueiden turvallisuudesta osana kokonaisturvallisuutta.
Yhteiskunnan hallinnon ja palveluiden rakenteiden muutokset haastavat erityisesti harvaan asuttujen alueiden asukkaita. Palveluihin kohdistuvien keskittämisten myötä harvaan asutuilla alueilla vaaditaan entistä parempia selviytymisen taitoja. Paikallisten yhteisöjen voimavarat nousevat tässä entistä merkityksellisemmiksi. Maaseutukylissä asuvien on järkevää pohtia yhdessä, kuinka käytettävissä olevia voimavaroja voitaisiin hyödyntää entistä vahvemmin. Kyläyhdistykset ovatkin aktivoituneet eri puolilla Suomea pohtimaan yhteistä turvallisuutta. Näen tärkeänä, että sisäisen turvallisuuden viranomais- ja järjestötoimijat ovat tässä tarvittavana tukena.
Harvaan asuttujen alueiden turvallisuuden kehittämisessä tavoitteena tulee olla turvallisuuden tunteen ja arjen turvaverkkojen vahvistuminen. Toivon, että harvaturvaraportin suositukset tulisivat noteeratuiksi niin valtakunnan, alueellisten kuin paikallisten päättäjien keskuudessa – ihmisten, jotka mahdollistavat sen, että harvaan asuttujen alueiden turvallisuus vahvistuu.
Matti Sarasmaa
kansliapäällikkö