Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Hätäkeskuslaitokselle merkittävä kansainvälinen tunnustus

Sisäministeriö 18.4.2013 8.41
Uutinen

Hätäkeskuslaitoksen tiedote

Hätäkeskuslaitos palkittiin ansiokkaasta työstä tehokkaan hätäkeskustoiminnan hyväksi. Kansainvälinen palkinto ojennettiin keskiviikkona 17.4.2013 myöhään illalla Riiassa, Latviassa. Palkinnon vastaanotti Hätäkeskuslaitoksen johtaja Martti Kunnasvuori.

Euroopan hätänumerojärjestö EENA (the European Emergency Number Association) palkitsee vuosittain yksilöitä ja organisaatioita, jotka ovat tehneet merkittäviä tekoja tai saavuttaneet erinomaisia tuloksia hätänumeroon 112 liittyen. Tunnustuksia jaettiin kahdeksassa kategoriassa.

EENA:n perustaja ja puheenjohtaja Olivier Paul-Morandinin mukaan kilpailun kärkitaso oli loistava.

– Toivon mukaan sankarit, jotka tapasimme tänään inspiroivat meitä kaikkia jatkamaan työtä entistä turvallisemman yhteiskunnan hyväksi, hän sanoi puheessaan.

Suomi voitti palkinnon kategoriassa kansallinen hätäkeskusjärjestelmä (Outstanding National 112 System). Palkinto tarkoittaa sitä, että Suomessa on Euroopan tämän hetken parhaiten toteutettu järjestelmä hätäkeskuspalvelujen tuottamiseen. Palkinto ratkaistiin eri EU-maiden hätäkeskustoiminnasta vastaavien organisaatioiden äänestyksellä, mikä lisää palkinnon merkittävyyttä.

Suomalaisen hätäkeskustoiminnan luvut puhuvat puolestaan

Suomalainen hätäkeskustoiminta on kansainvälisesti katsottuna edistyksellistä. Muun muassa hätäpuheluiden vastausaika on jo vuosia ollut erinomaisella tasolla. Suomi on myös Euroopan edelläkävijä hätänumeron 112 tunnettuudessa, sillä 96 prosenttia suomalaisista tietää hätänumeron. Koko Eurooppaan levinnyt turvallisuuskampanja 112-päivä on myös suomalainen innovaatio.

Suomalaisen hätäkeskustoiminnan ydin on moniviranomaistoiminta, mikä toteutuu hätäkeskusten lisäksi mm. viranomaisradioverkko VIRVE:n muodossa. Tulevaisuuden uusien tietoteknisten ja toiminnallisten ratkaisujen myötä viranomaisten yhteistyö Suomessa tiivistyy entisestään, mikä vahvistaa Suomen asemaa auttamisen ketjun kehittäjänä.

Palkinnon vastaanottanut Hätäkeskuslaitoksen johtaja Martti Kunnasvuori antoi kiitospuheessaan kunnian koko suomalaiselle auttamisen ketjulle ja Hätäkeskuslaitoksessa työskenteleville ammattilaisille.

– Ilman aktiivista viranomaisten välistä yhteistyötä ei tehokas 112-toiminta olisi mahdollista. Erityinen kiitos kuuluu tietenkin omalle henkilöstöllemme siitä ansiokkaasta kehitystyöstä, jota meidän asiantuntijat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tehneet Suomen hätäkeskustoiminnan hyväksi. Tämä on myös suuri kunnianosoitus Suomelle, ohjaaville ministeriöillemme sekä poliittisille päättäjille siitä, että Suomen hätäkeskustoiminta on kansainvälisesti tarkasteltuna edistyksellistä ja hyvin organisoitua. Operatiiviset toiminnan luvut puhuvat puolestaan, iloitsee Kunnasvuori.

– Tästä on hyvä jatkaa kehittämistä ja yhteistyötä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Euroopan hätänumerojärjestö EENA

Euroopan hätänumerojärjestö, EENA, the European Emergency Number Association, on kansalaisjärjestö, joka on perustettu 1999 Brysselissä. Järjestön päämääränä on edistää korkealaatuisia 112-palveluita EU:n alueella.

EENA:n jäsenistöön kuuluu yli 600 edustajaa 112-toimintaan liittyvistä organisaatioista 43 Euroopan maasta, tekniikan toimittajia, kansainvälisiä järjestöjä ja 26 Euroopan parlamentin jäsentä.

Lisätietoa:
Palkintoseremoniassa esitetty video suomalaisesta hätäkeskustoiminnasta:
http://youtu.be/XVGZ20ZMZO0
http://youtu.be/clZAj7APsY4

EENA, 112 Awards seremonia 2013: http://www.eena.org/view/en/112events/Awards.html

Lisätietoja:
Hätäkeskuslaitos: johtaja, hätäkeskuspalvelut, Marko Nieminen, vaihde: 071 4716 500, johtaja, ohjaus- ja ennakointi, Teemu Hassinen, vaihde: 071 4716 500,

Palaa sivun alkuun