Hyppää sisältöön

Helsingin kaupungille pelastustoimen kansainvälisen avun vastaanottamisen erityisvalmius

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 14.12.2023 15.12
Tiedote
Henkilö valvoo, kun trukki lastaa materiaalia rekkaan.

Valtioneuvosto on antanut asetuksen pelastustoimen kansainvälisen avun vastaanottamisen erityisvalmiuden kokoamisesta.

Pelastustoimen kansainvälisen avun vastaanottamiseen liittyviä tehtäviä ovat esimerkiksi kansainvälisten muodostelmien vastaanottojärjestelyt kuten huolto-, viestintä-, majoitus- ja logistiikkatehtävät. Jokaisella hyvinvointialueella tulee olla valmius kansainvälisen avun vastaanottamiseen liittyviin käytännön toimiin. Kansainvälisen avun vastaanottaminen edellyttää isäntämaan tukea, joka sisältää myös valmiuden käynnistää tarvittavat toimenpiteet Suomeen tulevan kansainvälisen avun koordinoimiseksi. 

Asetuksen mukaan Helsingin kaupungin järjestämisvastuulle kuuluu jatkossa pelastustoimen järjestämislain mukainen pelastustoimeen kuuluvan kansainvälisen avun vastaanottamisen edellytyksenä oleva erityisvalmius. Näin turvataan paremmin valmius koordinoida ja vastaanottaa valtakunnallisesti Suomeen tulevaa kansainvälistä apua.

-    Tehtävän kokoaminen varmistaisi valtakunnallisesti valmiuden ottaa vastaan koordinoidusti kansainvälistä apua harvoin ja yllättäen syntyvissä tilanteissa, kuten esimerkiksi suurissa maastopaloissa. Tehtävän kokoaminen on välttämätöntä myös tämän tyyppisten tehtävien vaativuuden ja suurten kustannusten perusteella, kertoo lainsäädäntöneuvos Annika Parsons sisäministeriöstä. 

Kukin hyvinvointialue vastaa kuitenkin tehtäviensä rahoituksesta ja ne ovat velvollisia korvaamaan kootusta tehtävästä ja siihen kuuluvista palveluista ja muista toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset.

Asetus tulee voimaan 1. tammikuuta 2024. Asetuksen 1 §:ssä tarkoitettu erityisvalmius on saatettava asetuksen mukaiseksi viimeistään 31.12.2024.

Valtioneuvoston asetus pelastustoimen kansainvälisen avun vastaanottamisen erityisvalmiuden kokoamisesta 

Lisätiedot:
lainsäädäntöneuvos Annika Parsons, p. 0295 488 279, [email protected]
pelastusylitarkastaja Pekka Tiainen, p. 0295 488 227, [email protected]