Hyppää sisältöön

Pelastuslain uudistuksen toinen vaihe alkaa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 27.8.2024 9.09
Tiedote

Sisäministeriö on asettanut pelastuslain toisen vaiheen uudistamishankkeen. Hallituksen esitys on määrä antaa eduskunnalle syksyllä 2025.

Pelastuslain uudistuksen valmistelun pohjana ovat pelastuslain esiselvityksessä esillä nousseet pelastuslain uudistustarpeet. Hankkeen valmistelun alkuvaiheessa linjataan, mitkä esiselvityksessä ja aiemmissa selvityksissä ehdotetuista muutoksista toteutetaan. Sisäministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan uudistusta.

Pelastuslain toiseen vaiheen uudistuksen toteutuksesta on linjattu hallitusohjelmassa. Hallituksen esitys on tarkoitus viedä eduskuntaan syksyllä 2025. Lakimuutosten on määrä tulla voimaan vuoden 2026 alussa.

Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on sääntelyn sujuvoittaminen. Hankkeessa tarkastellaan mahdolliset säännösten päällekkäisyydet ja huomioidaan kustannussäästöt. Lähtökohta on, että säännösmuutokset eivät saa aiheuttaa lisäkustannuksia viranomaisille, yrityksille ja muille tahoille.

Pelastuslain tavoite on parantaa turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia

Pelastuslain tavoitteena on parantaa ihmisten turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia sekä rajoittaa ihmisille, omaisuudelle ja ympäristölle aiheutuvia haittoja. Aiemmin toteutetussa esiselvityksessä pelastuslakia tarkasteltiin kokonaisvaltaisesti onnettomuuksien ehkäisyn ja valvonnan, pelastustoiminnan, varautumisen ja väestönsuojelun sekä lain rakenteen ja yhteisten säännösten näkökulmista.

Pelastuslaki uudistui viimeksi vuonna 2023, kun pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille. Pelastuslain uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin kiireisimmät muutokset, jotka tulivat pääosin voimaan vuoden 2024 alussa.

Lisätiedot:

Lainsäädäntöneuvos Annika Parsons, p. 0295 488 279, [email protected]

Hallitusneuvos Sari Rapinoja, p. 0295 488 404, [email protected]

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio