Hyppää sisältöön

Henkilökorttilaki muuttuu - henkilökortin hakijalta otetaan jatkossa sormenjäljet

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2021 14.26
Tiedote 82/2021
Kuva: Helsingin poliisilaitos.

Henkilökorttilakiin lisätään EU:n asetusta täydentävä säännös sormenjälkien ottamisesta. Sormenjäljet otetaan jatkossa kaikilta henkilökorttia hakevilta, paitsi alle 12-vuotiaalta tai henkilöltä, jolta niitä ei saa esimerkiksi fyysisen esteen vuoksi. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen 29. kesäkuuta. Laki tulee voimaan 2.8.2021.

Henkilökorttilakia on päivitetty EU:n ID-asetuksen johdosta. Asetuksen myötä myös henkilökorttien tietosisältö ja ulkoasu uudistuvat. 

Asetuksen tavoitteena on parantaa EU-kansalaisten henkilökorttien luotettavuutta ja turvallisuutta.

Passia varten jätettyjä sormenjälkiä voi jatkossa hyödyntää henkilökortin hakemiseen

Sormenjälki on niin sanottu biometrinen tunniste ja se on pysyvä ja muuttumaton osa jokaista ihmistä. Tällaiset biometriset tunnisteet asettavat erityisiä vaatimuksia tietoturvalle, jotta yksityisyyden suojan toteutuminen voidaan varmistaa. Henkilökortin siruun liittyvästä tietoturvasta säädetään tästä syystä erikseen henkilökorttilaissa. 

Koska sormenjäljet ja kasvokuvat ovat erityisen arkaluonteisia tietoja, niitä saavat lukea henkilökorttiviranomaisina poliisilaitokset ja Suomen edustusto, poliisi, Rajavartiolaitos, sekä Tulli silloin, kun Tulli toimii esitutkintaviranomaisena tai hoitaa rajatarkastusviranomaisen tehtäviä. 

– Suomessa sormenjäljet otetaan hakijoilta jo passia varten ja ne talletetaan passirekisteriin. Henkilökorttilakiin lisätään jatkossa vastaavasti säännös sormenjälkien tallettamisesta henkilökorttirekisteriin. Asioinnin helpottamiseksi jokainen henkilökortin hakija voi hyödyntää jatkossa passia varten jätettyjä sormenjälkiä. Myös passin haussa voi jatkossa hyödyntää henkilökorttia varten jätettyjä sormenjälkiä, kertoo erityisasiantuntija Marja-Leena Härkönen sisäministeriöstä. 

Sormenjälkien tallettamisella henkilökorttirekisteriin ei suojata ainoastaan sormenjäljen antajan, vaan myös muiden henkilöiden oikeutta omiin henkilötietoihinsa ja niiden asianmukaiseen käyttöön. Sormenjälkien tallettamisella ja vertaamisella rekisteriin pyritään osaltaan estämään ihmisten henkilöllisyyksien väärinkäyttöä.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen henkilökorttilain muuttamisesta 4.6.2021. Tasavallan presidentti vahvisti eduskunnan hyväksymän lain tiistaina 29.6.2021. 

Laki tulee voimaan  voimaan 2.8.2021, eli samaan aikaan, kun EU:n ID-asetuksen soveltaminen alkaa. 

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Marja-Leena Härkönen, p. 0295 488 297, [email protected]