Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Fars dag får officiell status som flaggdag

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 11.11.2018 8.18 | Publicerad på svenska 13.11.2018 kl. 13.19
Pressmeddelande 126/2018

Mors dag är en officiell flaggdag. Fars dag hör däremot till de övriga vedertagna flaggdagarna enligt kalendern. Hittills har dagen inte varit en officiell flaggdag enligt förordningen om flaggning med Finlands flagga.

  - Mammor och pappor ska vara likställda också när det gäller flaggdagens status. Det tydligaste sättet att göra det är att ta in fars dag i förordningen om de officiella flaggdagarna, konstaterar inrikesminister Kai Mykkänen.

Inrikesministeriet har varit återhållsamt med att införa nya flaggdagar. De officiella flaggdagar som anges i förordningen har ändrats endast en gång när förordningen år 1996 uppdaterades med de nya valdagarna. I samband med den ändring som gäller fars dag kommer förordningen inte att öppnas i övrigt.

- Aktningen för de officiella flaggdagarna kräver en återhållsam linje när det gäller antalet dagar. Utgångsläget för att ge fars dag officiell status är unikt. Det handlar om att avlägsna den symboliska skillnaden mellan mors dag och fars dag, två dagar som tydligt är varandras motsvarigheter, säger minister Mykkänen.  

- Större förändringar, till exempel i fråga om antalet flaggdagar eller skillnaden mellan de flaggdagar som enligt Helsingfors universitets kalenderkommitté är vedertagna och de flaggdagar som genom förordningen fått officiell status, kräver i vilket fall som helst en omfattande och noggrann beredning. Det finns inte förutsättningar för detta under de sista månaderna av valperioden, tillägger Mykkänen.

För att ge fars dag officiell status som flaggdag bereder inrikesministeriet en proposition om att ändra förordningen om flaggning och för den sedan till statsrådet för avgörande.

Inrikesministeriet önskar alla en glad fars dag.

Ytterligare information:
Titta Andersson-Bohren, specialmedarbetare, tfn 050 513 1539
Hanne Huvila, specialsakkunnig, tfn 0295 488 313

 
Sivun alkuun