Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi
FI

Jos hätänumero on ruuhkautunut, älä katkaise puhelua

Sisäministeriö 11.10.2013 14.04
Uutinen

Hätäkeskuslaitoksen tiedote

Hätäkeskuslaitos on uudistanut hätäkeskuksen ruuhkatilanteissa kuuluvan nauhoitteen aiempaa selkeämmäksi. Uusi nauhoite opastaa hätäpuhelun soittajaa ruuhkatilanteessa olemaan katkaisematta puhelua ja odottamaan, kunnes puheluun vastataan.

Hätäkeskuslaitos vastaanottaa vuosittain yli kolme miljoonaa hätäpuhelua. Kiireisimpinä aikoina hätäpuhelujen määrä saattaa aiheuttaa yksittäisiä ruuhkahuippuja, jolloin puhelujen vastausajat voivat olla normaalia pidemmät. Esimerkiksi kesäkuukausina puheluita tulee hätäkeskuksiin kuukaudessa jopa kymmeniä tuhansia enemmän kuin talvikuukausina. Tilastojen mukaan hätäkeskusten ruuhkatilanteet ovat kuitenkin melko harvinaisia, sillä esimerkiksi vuoden 2013 ensimmäisellä vuosipuoliskolla alle 10 sekunnissa vastattiin 93 prosenttiin ja alle 30 sekunnissa 97 prosenttiin hätäpuheluista.

– Olemme havainneet, että hätänumeron ollessa ruuhkautunut, ihmiset eivät välttämättä ole jääneet odottamaan linjalle, vaan ovat katkaisseet puhelun, jolloin he soittaessaan uudelleen hätänumeroon, ovat joutuneet jonon hännille. Tästä johtuen Hätäkeskuslaitos on uusinut ruuhkatilanteissa kuuluvan nauhoitteen entistä selvemmäksi, Hätäkeskuslaitoksen viranomaisyhteistyön johtaja Juha-Veli Frantti kertoo.

Jos hätäkeskuksessa on ruuhkaa, älä katkaise puhelua. Kuulet nauhoitteen "Älä katkaise puhelua. Olet hätäkeskuksen jonossa". Mikäli katkaiset puhelun ja soitat uudelleen hätänumeroon, joudut jonon viimeiseksi. Hätäpuheluihin vastataan aina mahdollisimman nopeasti ja soittamisjärjestyksessä.

– Uusi ruuhkanauhoite on jo tullut käyttöön osassa hätäkeskuksista ja tulee käyttöön lopuissakin porrastetusti marraskuun loppuun mennessä, sanoo Frantti.

Kuuntele Hätäkeskuslaitoksen uusi ruuhkanauhoite
Ohjeita hätänumeroon soittamisesta

Lisätietoja: Juha-Veli Frantti, johtaja (viranomaisyhteistyö), vaihde: 071 4716 500
 

Palaa sivun alkuun