Hyppää sisältöön

Kansainvälinen suojelu muutetaan väliaikaiseksi – turvallisuus huomioidaan entistä paremmin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2024 13.53
Tiedote

Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kesto lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen. Hallitus esitti ulkomaalaislain muutosten vahvistamista torstaina 21.11. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa ne perjantaina. Muutokset tulevat voimaan 2.1.2025.

Pakolaiselle myönnetään jatkossa oleskelulupa kolmeksi vuodeksi nykyisen neljän vuoden sijaan. Myös jatkoluvan kesto lyhennetään aiemmasta neljästä vuodesta kolmeen vuoteen.
Ensimmäinen oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella myönnetään vuodeksi aiemman neljän vuoden sijaan. Jatkolupa toissijaisen suojelun perusteella myönnetään kahdeksi vuodeksi aiemman neljän vuoden sijaan. 

Muutosten seurauksena Maahanmuuttovirasto arvioi suojelun jatkotarvetta aiempaa useammin.

Suojeluaseman voi menettää aiempaa helpommin

Kansainvälisen suojeluaseman myöntämättä jättämiselle ja lakkauttamiselle on lisätty uusia perusteita. 

Pakolaisasema (turvapaikka) jätetään jatkossa myöntämättä tai lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle, koska hän on syyllistynyt erityisen törkeään rikokseen.

Sekä pakolaisasema että toissijainen suojeluasema lakkautetaan silloin, jos henkilö aseman saatuaan syyllistyy tai hänen epäillään syyllistyneen rikokseen rauhaa vastaan, sotarikokseen, rikokseen ihmiskuntaa vastaan tai tekoon, joka on YK:n tarkoitusperien ja periaatteiden vastainen.

Toissijainen suojeluasema jätetään myöntämättä tai lakkautetaan silloin, kun on syytä olettaa henkilön olevan vaaraksi yhteiskunnalle. Toissijainen suojeluasema lakkautetaan myös, jos henkilö aseman saatuaan tekee törkeän rikoksen.

Sekä pakolaisasema että toissijainen suojeluasema jätetään myöntämättä tai lakkautetaan silloin, kun on syytä olettaa, että ulkomaalainen on vaaraksi Suomen kansalliselle turvallisuudelle.

Kansainvälinen suojelu kohdennetaan hädänalaisille

Suomen turvapaikkapolitiikkaa tiukennetaan hallitusohjelman mukaisesti siten, että väärinkäytökset estetään ja apu kohdennetaan hädänalaisille.

Ulkomaalainen voi lain mukaan saada kansainvälistä suojelua Suomessa, jos hän täyttää pakolaisaseman tai toissijaisen suojelun edellytykset. Nyt vahvistettavilla muutoksilla pyritään siihen, että kansainvälinen suojelu poistetaan aiempaa tehokkaammin henkilöiltä, jotka eivät sitä enää tarvitse tai joiden ei katsota sitä ansaitsevan oman toimintansa takia.

Suojeluaseman lakkauttamista koskevaa sääntelyä on muutettu EU:n määritelmädirektiivin mahdollistamalla tavalla. Määritelmädirektiivi linjaa, millä perusteilla kansainvälistä suojelua myönnetään ja mitä oikeuksia pakolaisilla tai toissijaisen suojelun tarpeessa olevilla on.

Lisätietoja:

johtava asiantuntija Berit Kiuru, p. 0295 488 283, [email protected]
johtava asiantuntija Sanna Montin, p. 0295 488 314, [email protected]

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio