Hyppää sisältöön

Bestämmelserna om inflyttning i lagen om hemkommun föreslås bli ändrade

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.10.2006 12.11
Pressmeddelande -

Regeringen fattade i dag den 19 oktober beslut om innehållet i en proposition med förslag till lag om ändring av bestämmelsen om inflyttning i lagen om hemkommun. Avsikten är att republikens president avlåter propositionen till riksdagen. Det föreslås att bestämmelsen ändras så att grunderna för bestämmande av invandrares hemkommun och bostad där skall fastställas mera exakt och omfattande än för närvarande i lagen. Propositionen gäller alla invandrargrupper oberoende av medborgarskap.

Syftet med ändringen är att genom att precisera regleringen förbättra förutsättningarna för att invandrare behandlas lika samt att förenhetliga tolkningslinjen vid magistraterna och andra myndigheter som tillämpar bestämmelsen när dessa fattar beslut om hemkommun.

I propositionen binds villkoren för utländska medborgare att erhålla hemkommun starkare än för närvarande till innehållet i det uppehållstillstånd som beviljas invandrare. Enligt propositionen har personer som flyttar till Finland för att studera möjlighet att i vissa fall få hemkommun i Finland.

Lagen avses träda i kraft omkring tre månader efter att den har antagits och stadfästs.

Närmare information: lagstiftningsrådet Ilkka Turunen, (09) 160 42873