Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Maahantuloa Suomeen helpotetaan EU- ja Schengen-maista 21.6. alkaen

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2021 13.19
Tiedote 74/2021

Maahantulo Suomeen EU- ja Schengen-maista sallitaan hyväksytyn covid-19-rokotussarjan saaneille ja alle 6 kuukautta sitten covid-19-taudin sairastaneille. Maahantulo sallitaan myös työnsä takia EU- ja Schengen-maista matkustaville. Muutokset tulevat voimaan 21.6. Valtioneuvosto päätti 17.6. myös, että sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan 11.7.2021 asti.

Rajavartiolaitos tukee terveysviranomaisia rokotuksiin ja työssäkäyntiin liittyvien todistusten tarkastamisessa rajanylityspaikoilla tarpeen mukaan. Järjestelyt vaihtelevat eri rajanylityspaikoilla Tarvittaessa Rajavartiolaitos myös ohjaa matkustajia aluehallintovirastojen määräämiin pakollisiin terveystarkastuksiin.

Sisä- ja ulkorajarajoitusten lisäksi jatketaan myös tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikojen rajoituksia Lapissa länsirajalla sekä Suomen itärajalla.

Sisärajaliikenteen rajoituksia vähennetään

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. 3.6. tehtyä päätöstä muutetaan niin, että 21.6. alkaen maahantulo Suomeen työssäkäynnin perusteella on sallittua kaikissa liikennemuodoissa EU- tai Schengen-maista. 
Lisäksi maahantulo Suomeen EU- tai Schengen-maista on sallittua myös silloin, jos henkilöllä on esittää todistus ennen Suomeen saapumista saadusta hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista.  Tämä tarkoittaa, että näillä edellytyksillä Suomeen voi tulla myös vapaa-ajan matkalle.

Tällä tarkoitetaan seuraavia tilanteita: 1) olet saanut täyden rokotussarjan (rokotteesta riippuen yksi tai kaksi annosta) ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kaksi viikkoa, 2) olet sairastanut koronataudin ja saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja rokoteannoksesta on kulunut vähintään viikko tai 3) olet sairastanut koronataudin alle 6 kk sitten.

Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta poistetaan Suomen ja Puolan sekä Suomen ja Unkarin välisestä liikenteestä. Suomi rajoittaa nyt maahantuloa Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Italian, Itävallan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Luxemburgin, Norjan, Portugalin, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin ja Viron välisessä liikenteessä huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Ulkorajaliikenteen rajoituksiin pieniä muutoksia

Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien kolmansien maiden välistä liikennettä. Epidemiologiseen arvioon perustuen maahantulon rajoitukset poistetaan Monacosta, Romaniasta ja San Marinosta Suomeen saapuvasta liikenteestä. Maahantulon rajoitukset on jo aiemmin poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Etelä-Korean, Israelin, Singaporen, Ruandan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta. Maahantuloa ei rajoiteta maiden matalan koronailmaantuvuuden ja tautiriskin takia.

Muiden maiden osalta maahantulon rajoituksia jatketaan 11.7.2021 asti. Henkilöliikenteelle avoinna olevilla rajanylityspaikoilla sallittuja perusteita maahantulolle ovat Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluu sekä muu välttämätön syy. Muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvilla muilla kuin Suomen kansalaisilla ei kuitenkaan ole lentoliikennettä lukuun ottamatta oikeutta palata Suomen kautta asuinmaahansa, jos kauttakulku liittyy vapaa-ajanmatkustukseen.

Risteilyalusten satamassakäynti on sallittua ilman matkustajien maissa käyntiä.

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Ulkoministeriö suosittelee kuitenkin noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen alueelle. Ministeriö suosittelee myös edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Lisäksi ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan. Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset.
 
Lisätietoja:
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

 
Sivun alkuun