Hyppää sisältöön

Rajavartiomiehen määräaikainen virantoimituksesta erottaminen rajavartiolaitoksen hallintolakiin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2006 12.05
Tiedote -

Rajavartiolaitoksen hallinnosta annettuun lakiin esitetään lisättäväksi säännökset, jotka mahdollistaisivat rajavartiomiehen määräaikaisen erottamisen virantoimituksesta. Hallitus päätti asiaa koskevan lakiesityksen sisällöstä torstaina 19. lokakuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle torstaina.

Rajavartiolaitoksen hallintolain muutoksella ehdotetaan säädettäväksi, että rajavartiomiehelle, joka toimii vastoin virkavelvollisuuksiaan tai laiminlyö niitä, voitaisiin määrätä kurinpitorangaistuksena virantoimituksesta erottaminen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi kuukaudeksi siinä tapauksessa, ettei varoitusta ole pidettävä riittävänä toimenpiteenä. Erityissääntely koskisi vain rajavartiolaitoksen hallinnosta annetun lain 15 §:ssä tarkoitettuja rajavartiomiehiä, joilla on erityiset toimivaltuudet.

Rajavartiolaitoksen hallintolakiin esitetty muutos vastaisi asiasisällöltään poliisissa jo voimassaolevaa käytäntöä.

Lakiesityksessä ehdotetaan myös rajavartiolaitoksen yksikköjen ja toimintojen lakkauttamiseen tai supistamiseen liittyvän päätöksenteon yhdenmukaistamista erityislainsäädännön mukaiseksi.

Lisäksi rajatarkastuksiin liittyvää kulkuneuvon tarkastamisoikeutta laajennettaisiin vastaamaan aiemmin voimassa ollutta sääntelyä. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi auton tavaratilan tai laivahytintarkastamisoikeutta rajatarkastusten yhteydessä.

Lisätietoja: rajavartiolaitoksen esikunnan toimistopäällikkö Olli Hakkarainen, 020410 6601