Hyppää sisältöön

Työllistämisen esteitä purkavat lakihankkeet kolmikantaiseen valmisteluun

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 9.9.2024 12.08
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut kaksi uutta kolmikantaista työryhmää valmistelemaan hallituksen työmarkkinauudistuksia. Toinen työryhmistä keskittyy henkilöön liittyviin perusteisiin, joilla työntekijän voi irtisanoa. Toinen työryhmä käsittelee työsopimuksen määräaikaisuuden perustetta, lomautusilmoitusaikaa ja takaisinottovelvollisuutta.

Hallituksen tavoitteena on purkaa työllistämisen esteitä ja vahvistaa erityisesti pk-yritysten toimintaedellytyksiä. Työryhmien tehtävänä on valmistella lainsäädäntömuutoksia, joita hallitusohjelman kirjaukset edellyttävät.

Työryhmissä ovat edustettuina:

  • Elinkeinoelämän keskusliitto EK
  • Suomen Yrittäjät SY
  • Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT
  • VM/Valtion työmarkkinalaitos
  • Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK
  • Akava
  • STTK
  • PSKJ:n yhteinen edustaja

Työryhmien toimikausi päättyy 31.12.2024. Tavoitteena on, että hallitus antaa esitykset lakimuutoksista eduskunnalle kevätistuntokaudella 2025.

Muutoksia sääntelyyn henkilöön liittyvästä irtisanomisperusteesta

Työnantaja saa nykyisin irtisanoa vakituisen työsopimuksen työntekijästä johtuvista asiallisista ja painavista syistä. Hallitusohjelman mukaan sääntelyä muutetaan niin, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy.

Muutoksia työsopimuksen määräaikaisuuden perusteeseen, lomautusilmoitusaikaan ja takaisinottovelvollisuuteen

Hallitusohjelman mukaan nykyistä sääntelyä muutetaan siten, että jatkossa työsopimus olisi mahdollista tehdä vuodeksi määräaikaisena myös ilman erityistä perustetta. Samalla lainsäädännössä varmistettaisiin, ettei muutos lisää työsopimusten perusteetonta ketjuttamista.

Lomautusilmoitusaikaa lyhennettäisiin seitsemään päivään, ja säännöstä voitaisiin noudattaa työehtosopimuksen määräyksistä riippumatta. Nykyisin työnantajan on annettava työntekijälle henkilökohtainen lomautusilmoitus viimeistään 14 päivää ennen lomautuksen alkua.

Työntekijän takaisinottovelvollisuus poistettaisiin alle 50 henkeä säännöllisesti työllistävissä yrityksissä ja yhteisöissä. Säännöstä voitaisiin noudattaa työehtosopimuksen määräyksestä riippumatta. Nykyisin työnantajalla on neljän kuukauden ajan ja pidempien työsuhteiden osalta kuuden kuukauden ajan velvollisuus ottaa työntekijä takaisin töihin, jos työntekijä on irtisanottu tuotannollisista tai taloudellista syistä ja työnantaja tarvitsee työntekijöitä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt.

Lisätiedot:
hallitusneuvos Nico Steiner, TEM, p. 0295 049 001 (henkilöön liittyvät irtisanomisperusteet)
johtava asiantuntija Elli Nieminen, TEM, p. 0295 047 056 (työsopimuksen määräaikaisuuden peruste, lomautusilmoitusaika ja takaisinottovelvollisuus)