Hoppa till innehåll

Lagprojekt som undanröjer hinder för sysselsättning bereds på trepartsbasis

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 9.9.2024 12.08
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet har tillsatt två nya trepartsarbetsgrupper för att bereda regeringens arbetsmarknadsreformer. Den ena av arbetsgrupperna fokuserar på grunder som har att göra med personen och med vilka arbetstagaren kan sägas upp. Den andra arbetsgruppen behandlar grunden för att arbetsavtalet ingåtts för viss tid, tiden för meddelande om permittering och återanställningsskyldigheten.

Regeringen har som mål att undanröja hindren för sysselsättning och stärka särskilt små och medelstora företags verksamhetsförutsättningar. Arbetsgrupperna har i uppgift att bereda lagstiftningsändringar som förutsätts i regeringsprogrammets föresatser.

I arbetsgruppen ingår företrädare för

  • Finlands näringsliv EK
  • Företagarna i Finland
  • Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT
  • FM/Statens arbetsmarknadsverk
  • Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC
  • Akava
  • STTK
  • Gemensam representant för löntagarnas centralorganisationer PSKJ.

Arbetsgruppernas mandatperiod går ut den 31 december 2024. Målet är att regeringen ska överlämna propositionerna om lagändringarna till riksdagen under vårsessionen 2025.

Ändringar i bestämmelserna om uppsägningsgrunder som har samband med arbetstagarens person

Arbetsgivaren får för närvarande säga upp ett ordinarie arbetsavtal av sakliga och vägande skäl som beror på arbetstagaren. Enligt regeringsprogrammet ska bestämmelserna om uppsägningsgrunder ändras så att det i framtiden räcker med enbart sakliga grunder för att upphäva arbetsavtalet.

Ändringar i grunden för att arbetsavtalet ingåtts för viss tid, tiden för meddelande om permittering och återanställningsskyldigheten

Enligt regeringsprogrammet ska de gällande bestämmelserna ändras så att arbetsavtal för viss tid ska kunna ingås för ett år även utan grundad anledning. Samtidigt ska det säkerställas i lag att denna ändring inte ökar ogrundad användning av på varandra följande visstidsavtal.

Tiden för meddelande om permittering förkortas till sju dagar, och bestämmelsen kan iakttas oberoende av bestämmelserna i kollektivavtalet. För närvarande ska arbetsgivaren ge arbetstagaren ett personligt meddelande om permittering senast 14 dagar innan permitteringen börjar.

Skyldigheten att återanställa arbetstagare slopas i företag och sammanslutningar som regelbundet sysselsätter färre än 50 personer. Bestämmelsen kan iakttas oberoende av kollektivavtalets bestämmelse. För närvarande är arbetsgivaren i fyra månaders tid och i fråga om längre anställningsförhållanden i sex månaders tid skyldig att återanställa arbetstagaren, om arbetstagaren har sagts upp av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker och arbetsgivaren behöver arbetstagare för samma eller liknande uppgifter som den uppsagda arbetstagaren hade utfört.

Mer information:
Nico Steiner, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 9001 (uppsägningsgrunder som har samband med arbetstagarens person)
Elli Nieminen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7056 (grunden för att ett arbetsavtal ingåtts för viss tid, tiden för meddelande om permittering och återanställningsskyldigheten)