Hyppää sisältöön

Selvitystyö väestönsuojien rakentamisen ja valvonnan parantamiseksi käynnistynyt

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 26.6.2024 10.47
Uutinen

Sisäministeriö on tilannut Pelastusopistolta selvityksen, jonka tarkoituksena on kehittää väestönsuojien viranomaisvalvontaa. Tämä työ on jatkoa sisäministeriön väestönsuojia koskevalle selvityshankkeelle.

Pelastusopistolla hankkeen vastuuhenkilöinä toimivat projektipäällikkö Marko Juutinen ja esiselvityksen tekijä tutkija Janne Koivukoski. Koivukoski on eläköitynyt pelastusneuvoksen virasta ja on kehittänyt aikaisemmissa tehtävissään väestönsuojelun säädöksiä ja perusteita.

Hanke toteutetaan laajassa yhteistyössä mm. ympäristöministeriön, alan järjestöjen, pelastusviranomaisten, kiinteistön omistajien, väestönsuojien käyttäjien, laitevalmistajien ja väestönsuojan määräaikaistarkastuksia tekevien tahojen edustajien kanssa.

-Väestönsuojien viranomaisvalvonnan kehittäminen on merkittävä askel kohti turvallisempaa ja paremmin varautunutta yhteiskuntaa. Yhteistyö eri tahojen kanssa mahdollistaa kattavien ja käytännöllisten ohjeiden laatimisen, kertoo projektipäällikkö Marko Juutinen.

Väestönsuoja-hankkeessa tehdään esiselvitys, jonka perusteella voidaan laatia viranomaisohjeet väestönsuojien rakentamisen ohjaamiseen, asianmukaiseen kunnossapitoon, tarkastuksiin ja valvontaan, jotta väestönsuojat ovat teknisesti käyttöönotettavissa.

Hankeen tulosten pohjalta parannetaan väestönsuojien rakentamisen ohjauksen ja valvonnan viranomaisyhteistyötä sekä viranomaisten välistä tiedonvaihtoa. 
-Esiselvityksessä on ensimmäistä kertaa mahdollisuus selvittää hyvinvointialueiden ja kuntien välisen viranomaisyhteistyön toimivuutta väestönsuojien rakentamisen ohjauksessa, toteaa tutkija Janne Koivukoski.

Hanke alkoi huhtikuussa ja päättyy vuoden 2024 lopussa.

Lisätietoja:
Marko Juutinen, projektipäällikkö, Pelastusopisto, p. 029 545 3423, [email protected]
Janne Koivukoski, tutkija, Pelastusopisto, p. 029 545 3559, [email protected]
Mikko Hiltunen, pelastusylitarkastaja, sisäministeriö, [email protected]