Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Sisäministeri Mikkonen vierailee Tukholmassa 31.5. 

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 30.5.2022 13.25
Tiedote

Sisäministeri Krista Mikkonen vierailee Tukholmassa 31.5. ja tapaa kollegansa maahanmuutto- ja integraatioministeri Anders Ygemanin sekä oikeus- ja sisäministeri Morgan Johanssonin. Asialistalla ovat muun muassa Ukrainan tilanteeseen sekä maiden Nato-jäsenyksiin liittyvät kysymykset.

- Suomi ja Ruotsi ovat osallistuneet Nato-yhteistyöhön tehostetusti siitä lähtien kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tiedonsaanti ja osallistuminen yhteistyöhön tulevat muuttumaan merkittävästi heti kun Suomi ja Ruotsi saavat jäsenyysprosessissa invitee-aseman. On tärkeää, että otamme aktiivisen roolin Natossa niissä asioissa, jotka kuuluvat ministeriöidemme vastuualueisiin ja teemme tiivistä yhteistyötä keskenämme jatkossakin, toteaa ministeri Mikkonen.

Ministerit Mikkonen ja Johansson osallistuvat 31.5. myös Hanasaaren kulttuurikeskuksen ja Ruotsin Mötesplats Samhällssäkerhetin järjestämään keskusteluun Suomen ja Ruotsin kriisivalmiusyhteistyöstä.

Ministerit keskustelevat ukrainalaispakolaisten vastaanotosta

Ministerit Mikkonen ja Ygeman keskustelevat ukrainalaispakolaisten vastaanotosta. Suomessa oli 23.5. mennessä rekisteröity 24 400 ukrainalaisten turvapaikka- tai tilapäisen suojelun hakemusta. Ruotsissa oli 19.5. mennessä jätetty 38 000 ukrainalaisten turvapaikka- tai tilapäisen suojelun hakemusta.

Suomeen saapuvista ukrainalaisista suurin osa saapuu lautoilla sisärajojen kautta, pääasiassa Virosta.  Ruotsiin saapuvista noin puolet tulee lautoilla suoraan Puolasta. Sekä Suomessa että Ruotsissa hakijoista noin 40 % on alaikäisiä.

Ministerit vaihtavat myös ajatuksia skenaariotyöstä, jolla ennakoidaan muuttoliikettä. Ruotsi on tässä Suomea edellä ja Migrationsverket on tehnyt työtä jo pitkään. Suomessa Maahanmuuttovirasto on vasta käynnistämässä skenaariotyötä.

Suomen ja Ruotsin poliisi tekevät tiivistä yhteistyötä Ukrainan tilanteeseen liittyen

Ministerit Mikkonen ja Johansson keskustelevat muun muassa Ukrainan tilanteen vaikutuksista yleiseen turvallisuustilanteeseen. Suomen ja Ruotsin poliisi tekevät tiivistä yhteistyötä liittyen Ukrainan tilanteeseen muun muassa tilannekuvan ja varautumisen osalta.

Yksi huolestuttava keskipitkän ja pitkän aikavälin uhka on aseiden salakuljetus Ukrainasta EU:n alueelle.

EU:ssa keskustellaan tällä hetkellä useilla eri foorumeilla Ukrainan sodan mahdollisista vaikutuksista sisäiseen turvallisuuteen ja seurataan tarkasti ilmiöitä kuten ihmiskauppaa, hybridi- ja kyberuhkia, aseiden salakuljetusta ja järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 0295 488 250, [email protected]
erityisavustaja Jukka Vornanen, p. 040 593 67 91, [email protected] (ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt)

 
Sivun alkuun