Hyppää sisältöön

Sisäministeri Rantanen ja Viron ministeri Läänemets vierailivat itärajalla

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 8.4.2024 15.04
Tiedote

Suomen ja Viron sisäministerit vierailivat 8.4. Pelkolan rajavartioasemalla ja Imatran rajanylityspaikalla. Tilanne Suomen itärajalla jatkuu poikkeuksellisena. Ministerit saivat tilannekatsauksen rajan tilanteesta ja esteaitahankkeesta.

Sisäministeri Mari Rantanen ja Viron sisäministeri Lauri Läänemets tapasivat Suomessa 7.−8.4.

”Poikkeuksellinen tilanne ja välineellistetyn maahantulon uhka jatkuvat rajalla. Venäjä kohdistaa Suomeen välineellistettyä maahantuloa. Hallitus päätti 4.4. rajan pysyvän kiinni toistaiseksi niin kauan kuin se on välttämätöntä”, sisäministeri Rantanen sanoo.

Ministerien kahdenvälisessä tapaamisessa keskusteluaiheina oli muun muassa itärajan tilanne, välineellistetty maahantulo, lakiluonnos välineellistetyn maahantulon torjumiseksi sekä EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus (pakti). 

Ministerit keskustelivat EU:n raja- ja maahanmuuttopolitiikan tulevaisuudesta

Sisäministeri Rantanen toivoo EU:ssa keskustelua mekanismeista, jotka mahdollistaisivat yksittäisten turvapaikkahakemusten käsittelyn väliaikaisen keskeyttämisen silloin, kun kyseessä on laajamittainen laiton maahantulo tai välineellistetty maahantulo.

”Emme voi unohtaa, mitä ulkorajoillamme tapahtuu. Tällä hetkellä kansainvälinen lainsäädäntö ei tarjoa ratkaisuja välineellistettyyn maahantuloon. Tulisi pohtia, kuinka EU ja sen jäsenvaltiot voivat yhdessä vastata nykyisiin haasteisiin turvatakseen kansallisen ja koko Euroopan turvallisuuden. Yhteistyön lisäksi on tärkeää, että EU mahdollistaa kansallisen turvallisuuden turvaamisen myös jokaisen maan oman lainsäädännön keinoin”, ministeri Rantanen sanoo.

Ministerit keskustelivat myös väestönsuojelusta. Suomen väestönsuojien määrä ja suojauskyky ovat herättäneet paljon kansainvälistä kiinnostusta. Ministeri Läänemets vieraili Suomen-vierailullaan myös väestönsuojassa.

Lisätiedot:
sisäministeriön viestintä, [email protected] (sisäministeri Mari Rantasen haastattelupyynnöt)