Hyppää sisältöön

Sisäministeriön lisäselvitys pakolaiskiintiöstä: valmistelussa ei syrjintää

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 17.12.2024 16.04
Tiedote

Sisäministeriö on toimittanut yhdenvertaisuusvaltuutetulle tämän pyytämän lisäselvityksen pakolaiskiintiön kohdentamisen valmistelusta. Sisäministeriö toimitti selvityksensä myös oikeuskanslerille. Koska asia on yhteiskunnallisesti merkittävä ja kiinnostaa monia, sisäministeriö julkaisee lisäselvityksen yleisesti saataville.

Sisäministeriön vastauksessa selvennetään yksityiskohtaisesti, ettei ministeriön poliittinen johto ole ohjeistanut tai käskenyt virkamiehiä syrjimään ketään uskonnon tai muullakaan perusteella. Virkamiehet eivät myöskään ole syyllistyneet syrjintään valmistellessaan pakolaiskiintiön kohdentamista.

Sisäministeriön näkemyksen mukaan virkavalmistelussa on toimittu ulkomaalaislain ja hallintolain mahdollistaman harkintavallan rajoissa. Kiintiön kohdentamispäätös valmistellaan valtioneuvoston päätöksentekoa varten, jolloin sitä ohjaavat hallituspuolueiden poliittiset näkemykset asiasta. Sisäministeriön arvion mukaan myös poliittinen ohjaus on tehty tavanomaisissa raameissa. Virkavastuulla toimivien valmistelijoiden kautta ei ole tullut ilmi, että poliittisessa ohjauksessa olisi ilmennyt syrjintää. 

Kohdentamispäätöksen valmistelussa tavoitteena oli toteuttaa hallitusohjelmakirjausta, jonka mukaan arvioidaan kiintiön kohdentamista myös maassaan vainottuihin kulttuurisiin ja etnisiin ryhmiin sekä leireillä erityisen huonossa asemassa oleviin. Painotuksen taustalla on erilaisten vähemmistöjen erityisen haavoittuva asema ja siitä seuraava erityinen suojelun tarve kriisitilanteissa. Vähemmistöuskontoja koskeva maininta ei estäisi muiden kuin näihin vähemmistöihin kuuluvien valintaa tilanteessa, jossa UNHCR:llä ei olisi esittää kyseisiä ryhmiä.

Kiintiön kohdentamisessa ei vielä valita yksittäisiä henkilöitä

Pakolaiskiintiön kohdentamisessa päätetään, minkä suuruisista ja missä maissa oleskelevista pakolaisryhmistä seuraavan vuoden kiintiö koostuu. Kyseessä ei vielä ole tiettyjä ihmisiä koskeva päätös: ketään yksittäistä henkilöä ei siis vielä valita Suomeen tai jätetä valinnan ulkopuolelle.

Kohdentamispäätös valmistellaan tiiviissä yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa, mutta asiassa tehdään aina kansallinen harkinta ja ratkaisu. Suomi ei ole sidottu UNHCR:n esitykseen. On hyvin tavallista, että Suomi muiden maiden tavoin neuvottelee omista lähtökohdistaan UNHCR:n kanssa esityksen sisällöstä.

Vasta kun Suomi on päättänyt pakolaiskiintiön kohdentamisesta, UNHCR määrittää eniten apua tarvitsevat henkilöt ja esittää heitä pakolaiskiintiössä Suomelle.

Hallituksen päätös: Suomi jatkaa samojen pakolaisryhmien vastaanottamista

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ryhtyi lokakuussa omana aloitteenaan selvittämään vuoden 2025 pakolaiskiintiön kohdentamisen valmistelua sisäministeriössä. Kun ministeriö 5.11.2024 antoi valtuutetulle selvityksensä, kohdentamisesta käytiin yhä tavanomaisia neuvotteluita hallituspuolueiden välillä. Poliittinen käsittely ja kompromissin muodostaminen keskeytettiin, kun 22.11.2024 kohdentamispäätöksen valmistelu käynnistettiin alusta pääministerin pyynnöstä.

Hallitus päätti vuoden 2025 pakolaiskiintiön kohdentamisesta valtioneuvoston yleisistunnossa 28.11.2024. Suomi jatkaa perinteiseen tapaan samojen pakolaisryhmien vastaanottamista, eli ryhmät ja niiden jakaumat ovat samat kuin vuoden 2024 kiintiössä. Jatkuvuudesta on etua etenkin kunnille ja hyvinvointialueille, sillä se auttaa hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla aiempia kokemuksia.

Epäilysten hälventämiseksi on hyvä, että kohdentamispäätös valmisteltiin kokonaan alusta. On tärkeää, että ihmiset voivat luottaa poliittisen päätöksenteon lainmukaisuuteen.

Lähivuosina kiintiöpakolaisten vastaanottoa koskeva lainsäädäntö uudistuu. Kesäkuussa 2024 hyväksytyt EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön säädökset edellyttävät kansallisia lakimuutoksia kesäkuuhun 2026 mennessä. Samalla sisäministeriö arvioi ja kehittää kohdentamispäätöksen valmistelutapaa.

Sisäministeriön vastaus yhdenvertaisuusvaltuutetun lisäselvitys- ja tietopyyntöön 17.12.2024 (pdf)

Lisätietoja:

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: [email protected], p. 050 555 5035 (klo 8–16.15)

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio