Hyppää sisältöön

Sisäministerit keskustelevat ihmissalakuljetuksen torjunnasta sekä Israelin ja Lähi-idän tilanteesta

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2023 9.29
Tiedote

EU-maiden sisäministerit kokontuvat Luxemburgiin 19.10. oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon. Kokouksen aiheita ovat muun muassa ihmissalakuljetuksen torjunta sekä alaikäisten radikalisoituminen verkossa ja sen ennaltaehkäisy. Lounaalla sisäministerit keskustelevat Israelin ja Lähi-idän tilanteen vaikutuksista EU:n sisäiselle turvallisuudelle. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Mari Rantanen.

Euroopalla tulee olla vahvat ulkorajat ja lähtömaiden rajavalvontaa tulee tehostaa

Ministerit keskustelevat Schengen-alueen yleistilanteesta sekä rajat ylittävän rikollisuuden ja erityisesti ihmissalakuljetuksen torjunnan tehostamisesta. Keskustelua käydään puheenjohtajamaa Espanjan keskusteluasiakirjan ja päivitetyn Schengen-barometrin pohjalta.

-Meidän on tehostettava toimia, joilla estetään ihmissalakuljetus. Niin kauan, kuin Eurooppaan on mahdollista päästä rahalla, salakuljetustoiminta tulee jatkumaan. Näen, että asian ratkaisemisen ytimessä on lähtöjen estäminen entistä tehokkaammin, sanoo Rantanen.
 
Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaan hallitus edistää rakentavasti EU:n maahanmuuttopolitiikassa muun muassa vahvojen ulkorajojen merkitystä, Schengen-säännöstön kehittämistä muuttoliikkeen hallitsemiseksi sekä EU:n ulkorajojen ja raja- ja merivartiovirasto Frontexin toimintaedellytyksien vahvistamista.

Suomi ja Viro informoivat kollegoitaan Balticconnector-kaasuputkivauriosta

Kokouksen päätteeksi Suomen ja Viron sisäministerit informoivat kollegoitaan 8.10. Suomenlahdella tapahtuneesta Balticconnector-kaasuputkivauriosta ja vaurioituneesta teleliikennekaapelista. Suomi ja Viro tekevät tiivistä yhteistyötä asian tutkinnassa.  
 
Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 22 16, [email protected] 
sisäministeriön viestintä, [email protected] (ministerin haastattelupyynnöt)