Hyppää sisältöön

Suomi tukee EU:n ja Nigerian välistä takaisinottosopimusta

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2024 13.50
Uutinen

Valtioneuvosto antoi 6. kesäkuuta eduskunnalle kantansa Euroopan unionin ja Nigerian välisen takaisinottosopimuksen luonnoksesta. Suomi kannattaa EU-tason sopimuksen laatimista Nigerian kanssa. Sopimuksen tavoitteena on tehostaa laittomasti maassa oleskelevien henkilöiden paluita ja palautuksia, torjua laitonta maahanmuuttoa ja vähentää laitonta maassa oleskelua.

Suomi katsoo EU-tason sopimuksen Nigerian kanssa kannatettavaksi, sillä yhteiskunnan turvallisuustilanteen sekä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uskottavuuden kannalta on tärkeää, että laittomasti maassa oleskelevat henkilöt poistuvat tai heidät poistetaan maasta mahdollisimman tehokkaasti. 

Suomella ei ole Nigerian kanssa kahdenvälistä sopimusta tai järjestelyä, eikä Suomi yksittäisenä jäsenvaltiona pysty rakentamaan yhtä kattavaa sopimusverkosta kuin unioninsopimusten osapuolena. Euroopan unionilla on takaisinottosopimuksia jo useiden valtioiden kanssa. Suomi näkee takaisinottosopimukset keskeisinä välineinä laittoman maahanmuuton torjunnassa. 

Takaisinottosopimus ei ole ristiriidassa muiden kansainvälisten sopimusten kanssa, eikä sopimuksella ole suoria taloudellisia vaikutuksia Suomessa tai EU-tasolla. Sopimus ei myöskään vaikuta Suomen lainsäädäntöön.

Päätös sopimusneuvotteluiden aloittamisesta Nigerian kanssa tehtiin syyskuussa 2016 ja EU:n komissio tavoittelee neuvotteluiden saattamista loppuun lähiaikoina.

Lisätietoja:
Lainsäädäntöneuvos Jutta Gras, puh. +358 295 488 650, [email protected]