Hyppää sisältöön

Toimivalla tiedustelulainsäädännöllä suojataan Suomen kansallista turvallisuutta

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2023 16.21
Tiedote

Siviilitiedustelulainsäädäntöä tarkistetaan tiedustelutoimivaltuuksien sekä tiedonsaanti- ja luovutusoikeuksien osalta vastaamaan muuttuneen turvallisuus- ja kybertoimintaympäristön vaatimuksiin. Sisäministeriön lainsäädäntöhanke asetettiin 21.12.2023. 

Siviilitiedustelulainsäädäntö tuli voimaan 1.6.2019. Lainsäädännöllä parannetaan suomalaisen yhteiskunnan mahdollisuuksia suojautua kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvilta vakavilta uhilta.

Niin sanottua palomuurisääntelyä on tarkoitus muuttaa niin, että se mahdollistaa riittävän laajasti suojelupoliisin tiedustelutietojen luovuttamisen poliisille ja muille viranomaisille, joilla on toimivaltuudet konkreettisesti puuttua suojelupoliisin havaitsemaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavaan toimintaan.

Suojelupoliisin tiedustelutoimivaltuuksia päivitetään siten, että ne vastaavat teknologiseen kehitykseen. Tarkoituksena on muun muassa mahdollistaa tiedustelu laite- ja järjestelmäketjuihin ja viestin sisältöön kohdistuvien hakuehtojen käyttö tiedustelutoiminnassa. Lisäksi arvioidaan, voisiko tiedustelutoimivaltuuksien käyttöä laajentaa vakituiseen asumiseen käytettävään tilaan.

Lakihanke perustuu hallitusohjelman kirjauksiin

Kaikki lakihankkeen eri osa-alueet perustuvat hallitusohjelman kirjauksiin. Hallitusohjelmassa todetaan, että tiedustelulainsäädäntöä tulee kehittää viranomaisten toimintakyvyn turvaamiseksi tiedustelutoiminnasta saatujen kokemusten, teknologisen kehityksen ja Suomen Nato-jäsenyyden johdosta. Myös eduskunta on edellyttänyt, että hallitus tarkastelee tiedustelulainsäädännön toimivuutta, vaikutuksia ja mahdollisia muutostarpeita.

Hankkeelle asetetaan työryhmä, jonka puheenjohtajana toimii sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape. Työryhmään kutsutaan jäsenet sisäministeriön poliisiosastolta, rajavartio-osastolta ja kansallisen turvallisuuden yksiköstä, liikenne- ja viestintäministeriöstä, puolustusministeriöstä, suojelupoliisista sekä Pääesikunnasta. Hanketta varten perustetaan sihteeristö, joka koostuu sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön ja suojelupoliisin asiantuntijoista.

Lakihanke toteutetaan vaiheittain eli yksittäinen lainsäädäntöehdotus voidaan viedä eteenpäin omana kokonaisuutenaan ennen muiden vaiheiden valmistumista. Tavoitteena on, että lakihankkeeseen liittyvät hallituksen esitykset valmistuvat vuoden 2024 tai viimeistään vuoden 2025 aikana.

Lisätietoja:
työryhmän puheenjohtaja, kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape, p.0295 488 235, [email protected] 
hallitusneuvos Johanna Hakala, p. 0295 488 452, [email protected] 

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio