Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Tupakoinnista aiheutuneiden palokuolemien määrä vähentynyt kolmanneksella

Sisäministeriö
20.6.2013 13.40
Uutinen

Pelastusopiston tiedote 19.6.2013

Vuonna 2012 tulipaloissa kuoli 82 henkilöä, joista 66 oli miehiä. Asuntopaloissa kuoli 73 henkilöä, joista joka toinen kuoli asunnossa, jossa ei ollut palovaroitinta asennettuna. Asunnoissa palovaroittimen asentaminen ja toiminnan varmistaminen on asukkaan omalla vastuulla.

Itsestään sammuvien savukkeiden markkinoille tulon myötä tulipaloissa kuolleiden ihmisten määrä on vähentynyt 24 prosenttia aiempiin vuosiin verrattuna. Tupakasta syttyneiden palojen määrä on vähentynyt kolmanneksella. Myös huolimattomasta avotulen käsittelystä aiheutuneiden kohtalokkaiden palojen määrä on vähentynyt merkittävästi.

Asuntopaloissa syttyy useimmiten huonekalut tai sisusteet. Tupakkalakiuudistuksen jälkeen näiden syttymien määrä on kuitenkin puolittunut. Myös makuuhuoneissa syttyneiden palojen määrä on vähentynyt, mutta olohuoneessa syttyneitä paloja on yhtä paljon kuin ennenkin. Palokuolemista yli puolet tapahtuu pientaloissa. Niiden määrä on kuitenkin vähentynyt kolmanneksella tupakkalakiuudistuksen jälkeen. Sen sijaan kerrostalopaloista aiheutuneiden kuolemien määrä on pysynyt ennallaan.

Tulipalon uhri on usein yksin asuva ja yhä useammin yksin tapahtumahetkellä. Uhri ei reagoi tulipaloon ajoissa, palon havaitsee yhä useammin sivullinen henkilö.

Tiedot perustuvat pelastuslaitosten palontutkijoiden keräämiin tietoihin, jotka on koottu raporttiin: Kokki, E. Palokuolemataulukot 2007-2012. Pelastusopiston julkaisu D2/2013.

Lisätietoja: Esa Kokki, tutkimusjohtaja, Pelastusopisto, puh. 050 3625 103, sähköposti: [email protected]
 

Sivun alkuun