Hyppää sisältöön

EU:n yhteinen kriisivarautuminen tukee kaikkien jäsenmaiden varautumista

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2024 12.30
Tiedote

Pohjoismaiden, Baltian maiden sekä Puolan ja Ukrainan siviilivalmiudesta vastaavat ministerit kokoontuivat Vilnassa 6.9. keskustelemaan ajankohtaisesta tilanteesta ja yhteisistä haasteista. Asialistalla olivat mm. väestön varoittaminen, väestönsuojat sekä rajat ylittävät massaevakuoinnit. Suomea kokouksessa edusti valtiosihteeri Antti Salminen.

– Samalla kun teemme kansallisia toimenpiteitä, on huomioitava myös EU-näkökulma. Siviiliväestön suojaamisessa on vielä paljon kehittävää EU-tasolla, sanoo valtiosihteeri Salminen.

– Väestönsuojat ovat tärkeä ja pitkäjänteinen investointi Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta. Suomella ja suomalaisilla yrityksillä on paljon osaamista ja väestönsuojeluun liittyviä hyviä käytänteitä, joita mielellään jaamme muille EU-maille, hän jatkaa.

Suomen ehdotus varautumisunioniksi saanut laajaa tukea EU:ssa

Suomi on tehnyt ehdotuksen varautumisunionistrategian luomisesta EU:lle. Aloite on saanut laajaa tukea, ja Euroopan komissio tulee valmistelemaan strategian (Preparedness Union Strategy). 

Suomen näkökulmasta varautumisunionin tärkeimpänä tavoitteena on parantaa EU:n ja sen jäsenvaltioiden varautumista, mikä on myös Suomen ja kaikkien jäsenvaltioiden kansallisessa intressissä. 

Lisätietoja:
pelastustoimen yksikön johtaja Pauliina Eskola, p. 0295 488 263, [email protected]