Hoppa till innehåll

Gemensam krisberedskap på EU-nivå stöder alla medlemsländers beredskap

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 6.9.2024 12.30
Pressmeddelande

De nordiska och baltiska ländernas samt Polens och Ukrainas ministrar med ansvar för civil beredskap sammanträdde i Vilnius den 6 september för att diskutera det aktuella läget och gemensamma utmaningar. På agendan stod bland annat varning av befolkningen, skyddsrum och gränsöverskridande massevakueringar. Finlands representant vid mötet var statssekreterare Antti Salminen.

– Samtidigt som vi vidtar nationella åtgärder måste också EU-perspektivet beaktas. Det finns fortfarande mycket som kan utvecklas på EU-nivå när det gäller skyddet av civilbefolkningen, säger statssekreterare Salminen.

– Skyddsrummen är en viktig och långsiktig investering med tanke på Finlands övergripande säkerhet. Finland och finländska företag har mycket kunnande och god praxis inom befolkningsskydd, och vi delar gärna med oss av det till andra EU-länder, fortsätter han.

Finlands förslag om en beredskapsunion har fått brett understöd i EU

Finland har lagt fram ett förslag om att det bör skapas en beredskapsstrategi för hela EU. Initiativet har fått brett understöd, och Europeiska kommissionen kommer att bereda en sådan strategi (Preparedness Union Strategy). 

Ur Finlands synvinkel är det viktigaste målet med en sådan beredskapsunion att förbättra EU:s och dess medlemsstaters beredskap, vilket också ligger i Finlands och alla medlemsstaters nationella intresse. 

Mer information:
Pauliina Eskola, direktör för enheten för räddningsväsendet, tfn 0295 488 263, [email protected]