Hyppää sisältöön

Suomi ja Ruotsi vahvistavat siviilivalmiutta ja varautumista yhdessä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 16.9.2024 15.10
Tiedote

Suomi ja Ruotsi sopivat hallitusten välisessä tapaamisessa Tukholmassa 16. syyskuuta, että yhteistyötä siviilivalmiudessa ja varautumisessa vahvistetaan entisestään. Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne ja siviilivalmiusministeri Carl-Oskar Bohlin allekirjoittivat yhteistyölinjauksen, joka koskee siviiliväestön suojaamisen yhteistä suunnittelua.

- Suomen ja Ruotsin yhteistyö varautumisessa vahvistuu. Nato-jäsenyys on entisestään tiivistänyt maidemme välisiä yhteyksiä varautumiseen liittyvissä kysymyksissä ja tätä työtä tulemme jatkamaan, sanoo liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne.

Suomi ja Ruotsi sopivat yhteisestä suunnittelusta, jonka tavoitteena on parantaa edellytyksiä siviiliväestön suojaamiseksi vakavassa kriisitilanteessa, aseellisessa hyökkäyksessä tai sellaisen uhatessa. Suomi ja Ruotsi suhtautuvat myönteisesti myös siihen mahdollisuuteen, että yhteistyö laajenisi jossain vaiheessa kattamaan muita Pohjoismaita.

Siviilivalmiuden ja varautumisen vahvistaminen yhteisesti on tärkeää nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, joka on seurausta Venäjän täysimittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan.

Siviilivalmius tarkoittaa eri viranomaisten toimenpiteitä, joilla turvataan yhteiskunnan elintärkeät toiminnot, väestön perushuolto ja valtion toimintakyky kriisitilanteessa. Sisäministeriölle kuuluvia kokonaisuuksia ovat esimerkiksi pelastustoimi ja väestönsuojelu.

Linjaus täydentää muuta kansainvälistä yhteistyötä

Suomen ja Ruotsin välillä on jo nykyisin paljon yhteistyötä siviilivalmiuteen, varautumiseen ja pelastustoimeen liittyvissä asioissa. Esimerkiksi pohjoismainen kriisivarautumisen Haga-yhteistyö on jatkossakin keskeistä sekä Suomelle että Ruotsille. Maiden allekirjoittama linjaus syventää tätä yhteistyötä entisestään ja täydentää muuta kansainvälistä yhteistyötä.

- Suomi ja Ruotsi jatkavat samanaikaisesti yhteistyön vahvistamista kriisinkestävyyden parantamiseksi muiden pohjoismaiden kanssa, EU:ssa ja Natossa, sanoo ministeri Ranne. 

Lisätiedot:
pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, p. 0295 488 400, [email protected]
pelastustoimen yksikön johtaja Pauliina Eskola, p. 0295 488 263, [email protected]

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio