Hoppa till innehåll

Finland och Sverige stärker den civila beredskapen tillsammans

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 16.9.2024 15.10
Pressmeddelande

Vid ett möte mellan Finlands och Sveriges regeringar i Stockholm den 16 september enades det om en ytterligare fördjupning av samarbetet mellan länderna inom civil beredskap. Kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne och Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin undertecknade en avsiktsförklaring om gemensam planering i fråga om skydd av civilbefolkningen.

- Samarbetet mellan Finland och Sverige inom beredskap stärks. Natomedlemskapet har ytterligare intensifierat kontakterna mellan våra länder när det gäller beredskap, och detta arbete kommer vi att fortsätta, säger kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne.

Finland och Sverige kom överens om en gemensam planering i syfte att förbättra förutsättningarna att skydda civilbefolkningen i händelse av allvarliga krissituationer, ett väpnat angrepp eller hot om sådana. Finland och Sverige förhåller sig även positiva till möjligheten att på sikt bredda samarbetet till att omfatta även andra nordiska länder.

Det är viktigt att gemensamt stärka den civila beredskapen i det nuvarande säkerhetspolitiska läget, som är en följd av Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina.

Med civil beredskap avses olika myndigheters åtgärder för att trygga samhällets vitala funktioner, befolkningens basförsörjning och statens handlingsförmåga i en krissituation. Helheter som hör till inrikesministeriet är till exempel räddningsväsendet och befolkningsskyddet.

Avsiktsförklaringen kompletterar det övriga internationella samarbetet

Redan i dag samarbetar Finland och Sverige i stor utsträckning i frågor som gäller civil beredskap och räddningsväsendet. Till exempel det nordiska krisberedskapssamarbetet Haga är fortsatt centralt för både Finland och Sverige.  Den aktuella avsiktsförklaringen fördjupar detta samarbete ytterligare och kompletterar det övriga internationella samarbetet.

- Finland och Sverige fortsätter samtidigt att stärka samarbetet inom Norden, EU och Nato för att förbättra resiliensen, säger minister Ranne.

Ytterligare information:
Kimmo Kohvakka, räddningsöverdirektör, tfn 0295 488 400, [email protected]
Pauliina Eskola, direktör för enheten för räddningsväsendet, tfn 0295 488 263, [email protected]

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram