Hyppää sisältöön

Finland och Sverige stärkte sitt samarbete i Stockholm

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.9.2024 15.36 | Publicerad på svenska 16.9.2024 kl. 16.19
Pressmeddelande
I bild Finlands och Sveriges regeringars möte
Foto: Sveriges Regeringskansli

Finlands och Sveriges regeringar samlades i Stockholm måndagen den 16 september för att trappa upp och fördjupa samarbetet mellan länderna. Regeringarna antog en gemensam deklaration om samarbete inom flera viktiga samhällssektorer.

Vid det gemensamma regeringsmötet diskuterades olika sätt att stärka samarbetet mellan Finland och Sverige inom områden som är centrala för samhällenas framtid. Ministrarna lyfte fram bland annat brottsbekämpning, beredskap, utbildning, innovation och ungas psykiska och fysiska hälsa.

Efter diskussionen antog regeringarna en deklaration som syftar till att stärka samarbetet mellan länderna, även på nordisk nivå och inom EU och Nato.

”Vi är grannar och vänner. Samarbete behövs nu mer än någonsin. Vi antog i dag en deklaration som stärker våra förbindelser både internationellt och bilateralt. Det gäller bland annat frågor som rör stöd till Ukraina, infrastruktur, energi och nordiskt samarbete”, säger statsminister Petteri Orpo.

Deklarationen behandlar bland annat:

  • Ett säkert Europa med ren energi samt ett fritt Norden utan gränshinder och med förstärkt civil och militär infrastruktur
  • Vikten av ett fortsatt starkt stöd till Ukraina och samarbete inom Nato
  • Samarbetet för att stärka konkurrenskraften på nationell och EU-nivå samt bioekonomins och kärnkraftens betydelse för att säkra att den gröna omställningen ska få fullt genomslag
  • Fördjupat samarbete inom brottsbekämpning inklusive skydd av EU:s yttre gräns
  • Ambitionen att attrahera högkvalificerad internationell arbetskraft
  • Stärkt samarbete inom forskning, utveckling och innovation inom områden som artificiell intelligens, halvledare, mobilnät och bioteknik
  • Gemensamma insatser för barns och ungas hälsa med anledning av ökande skärmtid, minskad fysisk rörelse och koncentrationsproblem
  • Det fortsatta arbetet med samarbete inom kultur och internationell turism.

 ”Som nordliga länder känner vi väl till vinterförhållandena och vet hur viktig isbrytningskompetens är. Jag är glad att vi fördjupar vårt samarbete också inom detta område”, säger statsminister Orpo.

Det fortsatta starka stödet till Ukraina framhävdes också när statsminister Orpo och Sveriges statsminister Ulf Kristersson deltog i en demonstration till stöd för Ukraina som ordnas varje måndag i Stockholm.

Under demonstrationen konstaterade statsminister Orpo att hela det finländska samhället står vid Ukrainas sida.

”Förra veckan godkände Finlands regering det 25:e stödpaketet med försvarsmateriel till Ukraina. Vi har gett Ukraina bistånd till ett sammanlagt värde av mer än 3,2 miljarder euro. Men regeringens åtgärder är bara en del av Finlands omfattande stöd. Människor, städer och företag i Finland agerar tillsammans med ukrainarna. Det är glädjande att få se här i dag hur svenskarna varje måndag samlas för att visa sitt stöd för Ukraina”, sade statsminister Orpo.

På eftermiddagen deltog statsministrarna i ett näringslivsseminarium samtidigt som de övriga ministrarna hade eget program med sin kollega med samma ansvarsområde.

I samband med det gemensamma regeringsmötet undertecknades också två avsiktsförklaringar om samarbete mellan Finland och Sverige. Kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne och Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin undertecknade en avsiktsförklaring om gemensam planering i fråga om skydd av civilbefolkningen. Dessutom undertecknade näringsminister Wille Rydman och minister Bohlin en avsiktsförklaring om gemensam planering inom området försörjningsberedskap.

Finlands och Sveriges regeringar har senast hållit ett gemensamt möte i Tavastehus år 2009 under regeringsperioden för statsminister Matti Vanhanens regering.

Ytterligare information: Marja Koskela, diplomatisk rådgivare, tfn 0295 160 978, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli