Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Uusi rahankeräyslaki voimaan keväällä 2020

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 4.7.2019 14.32
Tiedote 51/2019

Ensi keväänä voimaantuleva uusi rahankeräyslaki sujuvoittaa keräyksiä merkittävästi. Valtioneuvosto esitti uuden rahankeräyslain vahvistamista 4.7. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa laki 5.7. ja se tulee voimaan 1.3.2020.

Uuden lain myötä rahankeräysluvat myönnetään aina toistaiseksi voimassa olevina. Uusi laki mahdollistaa myös ilmoituksenvaraisesti järjestettävät pienimuotoiset kansalaiskeräykset (pienkeräykset). Rahankeräyksen järjestämisen edellytyksenä on jatkossa joko rahankeräysluvan hakeminen Poliisihallitukselta tai ilmoituksen tekeminen poliisilaitokselle pienkeräyksen järjestämisestä. Rahankeräyslaissa säädetään eräistä lain soveltamisalan ulkopuolelle jäävistä rahankeräyksistä, joihin ei tarvitse hakea lupaa tai joista ei tarvitse tehdä ilmoitusta.

Uusi laki valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Valmistelun aikana sisäministeriö kuuli kansalaisjärjestöjä, kansalaisaktiiveja ja muita sidosryhmiä ministeriön järjestämissä kuulemistilaisuuksissa, työpajoissa, verkkokyselyn ja lausuntokierroksen avulla.

Vaihtoehtoina jatkuva rahankeräyslupa tai kertaluontoinen pienkeräys

Tarkemmat ohjeet poliisin sivuilta:

Hakuprosessia kevennetään huomattavasti nykyisestä. Myöntämisen edellytyksenä on pääsääntöisesti keräyksen järjestäjän toiminnan tarkoituksen ja keräystarkoituksen yleishyödyllisyys. Rahankeräysluvan haltijan tulee tehdä vuosittain Poliisihallitukselle ilmoitus rahankeräysten järjestämisestä, keräystuotosta ja tuoton käyttämisestä sekä vuosisuunnitelma tulevista rahankeräyksistä.

Kertaluontoisen pienkeräyksen järjestämisestä riittää ilmoitus poliisilaitokselle. Pienkeräyksen järjestäjältä ei edellytetä toiminnan tarkoituksen yleishyödyllisyyttä, ja keräyksen voi järjestää muuhunkin kuin yleishyödylliseen tarkoitukseen, ei kuitenkaan elinkeinotoiminnan tukemiseen tai oikeushenkilön varallisuuden kartuttamiseen. Pienkeräyksen tuotto saa olla korkeintaan 10 000 euroa ja se saa kestää enintään kolme kuukautta.

Poliisihallitus tiedottaa asiasta tarkemmin lähempänä uuden lain voimaantuloa.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Elina Rydman, p. 0295 488 586, [email protected]

 
Sivun alkuun