Hyppää sisältöön

Utlåtanden om ändringen av regionalstödskartan kan lämnas fram till den 8 mars

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 21.2.2024 9.30
Pressmeddelande

Det främsta syftet med statligt regionalstöd är att främja ekonomisk utveckling i EU:s mindre gynnade områden. Stödområdena har fastställts på basis av Europeiska kommissionens meddelande av den 29 april 2021 om riktlinjer för statligt regionalstöd.

Regionalstödskartan bestämmer hur mycket företaget högst kan få stöd för sina investeringar. Inom stödområdena I och II är stödnivåerna högre än i de övriga delarna av landet.  

Statsrådet utfärdade en förordning om stödområdena den 16 juni 2022. Utgångspunkten är att stödområdena gäller fram till den 31 december 2027 i enlighet med riktlinjerna för regionalstöd. Under denna period är det möjligt att ändra stödområdena utifrån en halvtidsöversyn enligt riktlinjerna för regionalstöd. Kommissionen publicerade ett preciserande meddelande om halvtidsöversynen den 30 maj 2023.

De ändringar som görs i regionalstödskartan i Finland utifrån halvtidsöversynen begränsas till högst 50 procent av den tillgängliga befolkningstäckningen i stödområdena i Södra och Västra Finland, dvs. ändringarna kan gälla områden med sammanlagt högst 97 365 invånare. I samband med halvtidsöversynen är det inte möjligt att ändra ställningen för en Nuts 2-region i Östra och Norra Finland som stödområde I eller att rikta områdets befolkningstäckning till andra delar av landet.

Under hösten 2023 har arbets- och näringsministeriet berett en sådan halvtidsöversyn av regionerna i Södra och Västra Finland som kommissionens meddelande möjliggör. De ändringar som föreslås i stödområdena ska göras utifrån halvtidsöversynen. I utkastet anges de kommuner som enligt förslaget ska omfattas av stödområdena I och II.

Det föreslås att kommunerna Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Soini och Vindala, Alavo, Etseri, Kuortane; Gustav Adolfs, Heinola, Sysmä, Padasjoki och Juupajoki stryks från stödområde II.

I propositionen föreslås det att Kotka, Fredrikshamn och Pyttis fogas till stödområde I. Detta beror på strukturomvandlingen i den ekonomiska regionen. Ändringen av stödområdets ställning är en del av paketet för plötslig strukturomvandling i Kymmenedalen, som statsrådet fattade beslut om i november. Utöver den långvariga strukturomvandlingen har Rysslands anfallskrig mot Ukraina på ett betydande sätt påverkat regionens ekonomi. 

De högsta stödnivåerna för stödområden fastställs enligt Europeiska kommissionens riktlinjer om statligt regionalstöd.

Remissvar kan lämnas till och med den 8 mars

Utlåtanden och åsikter om ändringen av regionalstödskartan kan lämnas under tiden 21.2.–8.3.2024. Utlåtandena ges i utlåtandetjänsten. Alla utlåtanden är offentliga och publiceras i utlåtande.fi.

Om det inte är möjligt att använda nättjänsten, kan utlåtanden även sändas per e-post till adressen kirjaamo.tem(at)gov.fi.

Mer information:
Hanna-Maria Urjankangas, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7127