Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ammattibarometri: Työvoimapula vaivaa yhä useampaa ammattia

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2019 8.55
Tiedote

Työvoimapulasta kärsii 54 ammattia Suomessa vuoden 2019 alussa. Vuotta aiemmin työvoimapulaa poti 39 ammattia. Kaksi vuotta sitten työvoimapula-ammateiksi määriteltiin tarkastelluista reilusta 200 ammatista vain 24. Vastaavasti niiden ammattien lista, joissa on työvoiman ylitarjontaa, on pienentynyt.

Ylitarjonta-ammatteja on nyt enää 21, kun vuotta aiemmin niitä oli 29. Vähenemä ei kuitenkaan ole yhtä iso kuin aiemmin. Tiedot löytyvät työ- ja elinkenoministeriön 28.3.2019 julkaisemasta Ammattibarometrista, joka perustuu TE-toimistojen arvioihin.

Työvoimapula yleistyy palvelualan ammateissa

Ammattibarometrin mukaan suurta pulaa osaavasta työvoimasta on puheterapeuttien sekä toimisto- ja laitossiivoojien ammateissa. Pula-ammattien kärkipäässä on tapahtunut muutoksia. Rakennusalan ammatteja listalla on enää vain yksi: rakennusalan työnjohtajat. Vuosi sitten rakennusalan työnjohtajista oli suurta pulaa ja top -15 -listalla olivat rakennusalalta myös rakennusinsinöörit, betonirakentajat ja raudoittajat sekä muut rakennustyöntekijät.

Terveys- ja sosiaalialan ammattien osuus pula-ammattien top-15 listalla on jälleen kasvussa.  Puolet pula-ammattien kärjessä olevista on terveys- ja sosiaalialalta. Puheterapeuttien lisäksi pulaa on mm. yli- ja erikoislääkäreistä sekä yleislääkäreistä. Lähitulevaisuuden tilanteesta TE -toimistot arvioivat, että rekrytointitarpeet kasvavat siivoojien, ravintolatyöntekijöiden, kodinhoitajien, kotiapulaisten, rakennusmaalarien ja maansiirtokoneiden kuljettajien ammatissa.

Työvoiman ylitarjontaa sihteerityössä ja luovilla aloilla

Työvoiman ylitarjonta-ammattien top 15 -listalla muutokset ovat olleet vähäisiä. Ylitarjontaa työvoimasta on edelleen yleissihteerin ammatissa. Uutena ammattina ylitarjonnan top 15 -listalle ovat nousseet tuote- ja vaatesuunnittelijat, kirjastotyöntekijät sekä koulunkäyntiavustajat.

Ylitarjonta-aloilla on paljon luovan työn ammatteja, mm. eri alojen tuotesuunnittelijoita sekä kaupallisen ja yleisen viestinnän ammatteja. Pitkään ylitarjonta-ammattien kärkipäässä olleiden huonekalu- ja konepuuseppien tilanne on muuttunut: näillä aloilla työvoiman kysyntä ja tarjontatilanne arvioidaan olevan tasapainossa.

Useassa ammatissa työvoimapula on lisääntynyt selvästi kahdessa vuodessa. Vaikka ammatin työmarkkinatilanne olisi valtakunnantasolla tasapainoinen, tilanne vaihtelee suuresti alueittain. Suhteellisesti eniten työvoimapula-ammatteja on Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Työvoiman ylitarjonta-ammatteja on eniten Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään syksyllä 2019.

Ammattibarometriarviot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.ammattibarometri.fi

Katso nettisivulta TE-toimistojen arviot eri ammattien työmarkkinanäkymistä jopa seutukuntatasolla.

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala, TEM, puh 029 504 8450, mika.tuomaala(at)tem.fi

 
Sivun alkuun