Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU:lta aloitteet ilmastoneutraalien teknologioiden edistämisestä ja Euroopan omavaraisuuden kasvattamisesta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2023 15.21
Tiedote

Komissio antoi 16.3.2023 lainsäädäntöehdotukset ilmastoneutraalien, niin kutsuttujen ”nettonollateknologioiden”, sekä kriittisten raaka-aineiden saatavuuden edistämisestä. Molemmilla ehdotuksilla tavoitellaan vihreän siirtymän vauhdittamista sekä EU:n omavaraisuuden vahvistamista. Vihreää siirtymää vauhdittavat teknologiat ovat globaalin teknologisen kilpailun keskiössä. Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää ehdotuksista sidosryhmäkuulemisen 28.3.2023.

Euroopan komissio julkaisi 16.3.2023 lainsäädäntöehdotuksen ilmastoneutraalien, niin kutsuttujen ”nettonollateknologioiden”, edistämisestä. EU-tason sääntelyn tavoitteena on yksinkertaistaa sellaisten teknologioiden ja tuotteiden tuotantokapasiteetin sääntelykehystä, jotka ovat avainasemassa unionin ilmastoneutraaliustavoitteiden saavuttamisessa ja hiilidioksidipäästöttömän energiajärjestelmän kestävyyden varmistamisessa.  

Ehdotuksen myötä eurooppalaiselle teollisuudelle halutaan tarjota teknologiaa, jota se tarvitsee hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Lisäksi tavoitteena on tarjota kansalaisille puhdasta, kohtuuhintaista ja turvallista energiaa sekä vähentää unioin riippuvuuksia kolmansien maiden tuotannosta.  Ehdotuksella tuettaisiin keskeisten teknologioiden teollista valmistusta ja asetettaisiin niille määrällisiä EU-tason tavoitetasoja vuoteen 2030 mennessä. 

Ydinvoimateknologian sisällyttäminen komission ehdotukseen on ollut Suomen keskeinen vaikuttamiskohde. Siirtymä ilmastoneutraaliin talouteen edellyttää panostusta ydinvoimaan ja ydinvoimateknologia tulee asettaa samalle viivalle muiden teknologioiden kanssa toimissa kestävän ja turvallisen eurooppalaisen energiajärjestelmän osalta.  

Komissio julkaisi samana päivän myös kriittisiä raaka-aineita koskevan aloitteen, jonka tavoite on edistää EU:n tarvitsemien kriittisten ja strategisten raaka-aineiden saatavuutta sekä monipuolistaa toimitusketjuja. Komission esittämillä toimilla lisättäisiin näiden raaka-aineiden tuotantoa ja jatkojalostusta sekä kierrätystä. Teollisuuden häiriönsietokykyä parannettaisiin erilaisin ennakoivin toimenpitein. 

TEM järjestää sidosryhmätilaisuuden komission ehdotuksista

Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa ehdotusten valmistelusta Suomessa. Suomen kanta komission esityksiin muodostetaan normaalia EU-valmistelumenettelyä noudattaen. Valmistelussa halutaan kuulla laajasti eri sidosryhmien ja viranomaisten näkemyksiä. Suomen kannasta päättää valtioneuvosto yhdessä eduskunnan kanssa.

TEM järjestää sidosryhmäkuulemisen komission ehdotuksista tiistaina 28.3.2023 klo 14.30-16.10. Kuulemiseen voi ilmoittautua alla olevan linkin kautta 27.3. mennessä.

Lisätiedot:
johtava asiantuntija Anita Silanterä, TEM, p. 029 504 7256
kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen, TEM, p. 029 506 4216
 

 
Sivun alkuun