Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU-maiden digiryhmittymän ministerit keskustelevat Luxemburgissa digitaalisesta ja vihreästä siirtymästä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2021 10.32
Tiedote
EU-lippu

Digitaalisesti edistyneiden EU-maiden ministerit keskustelevat Luxemburgissa siitä, kuinka digitaalisten teknologioiden avulla voidaan edesauttaa vihreää siirtymää ja Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista.

D9+-maiden, eli digitaalisesti edistyneiden EU-maiden, ministerikokous järjestetään Luxemburgissa 27.10.2021. Kokouksen puheenjohtaja on Luxembourgin pääministeri Xavier Bettel. Suomea kokouksessa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilän valtiosihteeri Jukka Ihanus. D9+-ryhmään virallisesti kuuluvan yhdeksän maan lisäksi kokoukseen on kutsuttu myös EU:n neuvoston tämänhetkinen puheenjohtajamaa Slovenia sekä Liettua.

Keskustelu digivihreästä siirtymästä on ajankohtainen koko EU:ssa, ja ministerien keskustelu käydään vain muutamaa päivää ennen kansainvälistä COP26-ilmastokokousta. Keskustelua kokouksessa alustaa Luxemburgin tiede- ja teknologiainstituutin toimitusjohtaja Thomas Kallstenius, joka esittelee Luxemburgin kansalliseen energia-alaan keskittyvän digitaalisen kaksoishankkeen. Lisäksi Euroopan komission edustaja esittelee EU:n Green Deal -ehdotusta. 

Tammikuussa ryhmittymän kokouksessa puheenjohtajana toiminut Suomi ja elinkeinoministeri Lintilä korostivat tekoälyä, kvanttiteknologiaa ja tulevaisuuden konnektiviteettia Euroopan komission tiekartassa digitaaliselle vuosikymmenelle.

D9+-maita yhdistää digitalisaation hyödyntäminen 

D9+ on digitaalisesti edistyneiden EU-maiden ministeriryhmittymä, jonka tavoitteena on edistää digitalisaation hyödyntämistä, toimeenpanoa ja parhaiden käytäntöjen jakamista. Ryhmittymään kuuluvat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Luxemburg, Portugali, Puola, Ruotsi, Suomi, Tanska, Tšekin tasavalta ja Viro. 

Maita yhdistää korkea sijoittuminen DESI-indeksillä, jolla Euroopan komissio kartoittaa EU-maiden digitaalista toimintakykyä ja sen kehitystä. DESI seuraa EU-maiden edistymistä digitalisaation hyödyntämisessä viidellä osa-alueella: siirtoyhteydet, inhimillinen pääoma (muun muassa digitaidot), kansalaisten internetpalveluiden käyttö, digiteknologian käyttö yrityksissä sekä digitaaliset julkiset palvelut. 

Lisätiedot:

elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU- ja kv-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
neuvotteleva virkamies Tiina Heiskanen, TEM, p. 029 506 4923
suunnittelija Leila Kylliäinen, TEM, p. 029 504 7337

 
Sivun alkuun