Hyppää sisältöön

EU:n innovaatiorahaston suurten hankkeiden RePowerEU-hakukierros käynnistyy

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 3.11.2022 16.31
Tiedote
EU-lippu

EU:n innovaatiorahaston suurten hankkeiden kolmas hakukierros on avattu 3.11.2022. Haussa on jaossa kaikkiaan kolme miljardia euroa vähähiili-investointeihin, teollisuuden sähköistymiseen, vetyyn sekä energiateknologioiden valmistukseen ja pilotointiin. Haku sulkeutuu 16.3.2023. 

Nyt avattu RePowerEU-suunnitelman mukainen haku kattaa seuraavat teemat:

  • Yleiset vähähiilisyyshankkeet (1 miljardia euroa). Teemaan sisältyvät innovatiivisia hankkeet liittyen uusiutuvan energiaan, energiaintensiivisiin teollisuudenaloihin, energian varastointiin tai hiilidioksidin talteenottoon, käyttöön ja varastointiin sekä hankkeet, joiden avulla korvataan hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten vähähiiliset liikennepolttoaineet.
  • Sähköistys teollisuudessa ja vety -teema (1 miljardia euroa). Teemassa haetaan innovatiivisia sähköistykseen perustuvia hankkeita fossiilisten polttoaineiden käytön korvaamiseksi teollisuudessa sekä uusiutuvan vedyn tuotantoon tai vedyn käyttöön teollisuudessa;
  • Puhtaan teknologian valmistus -hankkeet (700 miljoonaa euroa) teemassa etsitään innovatiivisia hankkeita elektrolyysiin, polttokennoihin, uusiutuvaan energiaan, energian varastointiin ja lämpöpumppuihin liittyvien komponenttien ja laitteiden valmistamiseen.
  • Keskikokoiset pilottiprojektit (300 miljoonaa euroa). Teemassa etsitään erittäin innovatiivisia läpimurtotekniikoita, jotka eivät ole vielä kaupallisessa vaiheessa. 

EU:n infotilaisuudet verkossa 29.11 ja 30.11. 

Euroopan komission ilmastotoimien pääosasto (DG CLIMA) ja Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto (CINEA) järjestävät marraskuun lopulla aiheista webinaarit.

Tiistaina 29.11.2022 klo 14:00 alkavassa webinaarissa käydään läpi edellisen suurten hankkeiden hakukierroksen kokemuksia, tilastoja ja parhaita käytäntöjä.

Keskiviikkona 30.11.2022 klo 10:00 alkavassa InfoDay-webinaarissa käydään aamupäivällä läpi uuden hankehaun aihealueita ja tukien myöntämisperusteita. Iltapäivällä on esittelyssä hyväksyttäviin kustannuksiin ja päästövähenemien laskentaan liittyvät metodologiat.

Lisätietoja infotilaisuuksista Euroopan komission innovaatiorahaston verkkopalvelussa. Hausta kerrotaan myös kansallisissa tilaisuuksissa Suomessa, joista informoidaan erikseen.

Innovaatiorahasto on jo rahoittanut useita suomalaisia hankkeita. Ensimmäisellä hakukierroksella Neste Oyj sai 88 miljoonaa euroa Porvoon jalostamon kehittämiseksi vihreän vedyn tuotantoon ja hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin. Toisella hakukierroksella Neste Oyj sai 135 miljoonan euron rahoituksen hankkeeseen, jolla yhtiö kehittää kemiallisen kierrätyksen kapasiteettia Porvoon jalostamolla. Toisella kierroksella tuettiin myös Metsä Springin hanketta.

Lisätiedot:
johtava asiantuntija Juho Korteniemi, TEM, p. 029 504 7054
teollisuusneuvos Timo Ritonummi, TEM, p. 0295 064 798

Sivun alkuun