Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU:n kotoutumisesta vastaavat ministerit keskustelevat ukrainalaispakolaisten tilanteesta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 27.7.2022 11.02
Uutinen

Itävalta on kutsunut EU-maiden kotoutumisesta vastaavat ministerit epäviralliseen ministerikonferenssiin, jonka aiheena on Venäjän hyökkäyssodan takia Ukrainasta paenneiden ihmisten kotoutuminen EU-maissa. Ministerit tapaavat Wienissä 28.7.

Tapaamisessa keskustellaan tilapäisen suojelun perusteella maahan tulleiden ukrainalaisten vastaanoton ja kotouttamisen hyviksi todetuista käytännöistä, sekä toisaalta haasteista ja niiden ratkaisusta. Tavoitteena on löytää keinoja, joilla tilapäistä suojelua saavien pääsyä osaksi tulomaan yhteiskuntaa voidaan parantaa. 

Suomea tapaamisessa edustaa työministeri Tuula Haataisen valtiosihteeri Ville Kopra.

Suomessa ukrainalaisten kotoutumista on pyritty edistämään muun muassa parantamalla yhteistyötä kuntien ja vastaanottokeskusten välillä, jotta asumis- ja muut palvelut saadaan järjestettyä mahdollisimman joustavasti. Työ- ja elinkeinotoimistoihin on hankittu ukrainan- ja venäjänkielistä osaamista, ja yritysten kynnystä palkata ukrainalaisia työntekijöitä on pyritty madaltamaan. 

Suomen tavoitteena on nopeuttaa tilapäisen suojelun perusteella maahan tulleiden pääsyä osaksi yhteiskuntaa, työelämää ja kansalaisille suunnattuja palveluita. 

Suomesta on Venäjän hyökkäyksen jälkeen hakenut tilapäistä suojelua 33 700 ukrainalaista. Vuoden loppuun mennessä saapuneiden määrän arvioidaan nousevan 40 000–80 000:een.

Lisätietoja
Varpu Taarna, erityisasiantuntija, TEM, p. +358 295 048 243
Miia Hannukkala, harjoittelija, TEM, p. +358 295 047 399

 
Sivun alkuun