Hyppää sisältöön

Hallituksen raha-asianvaliokunta puoltanut 28 miljoonan euron energiatukea Nordic Ren-Gas Oy:lle hiilidioksidin talteenottoon ja metanointiin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 3.10.2024 13.51
Tiedote

Hallituksen raha-asianvaliokunta puolsi 3.10.2024 sitoumusta, jonka mukaan työ- ja elinkeinoministeriö voi päättää 28 048 200 euron energiatuen myöntämisestä Nordic Ren-Gas Oy:lle Lahteen suunniteltua uusiutuvan vedyn metanointi-investointia varten.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee tukipäätöksen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen päätettäväksi lähiaikoina.

”Tämä hanke toteuttaa konkreettisesti hallitusohjelman tavoitteita piippujen tulppaamisessa. Hanke tuottaisi teollisessa mittakaavassa metaania liikennekäyttöön uusiutuvasta vedystä ja savukaasuista erotetusta hiilidioksidista. Lisäksi kaukolämpöverkkoon saadaan syötettyä prosessissa syntyvää lämpöä. Vastaavia laitoksia suunnitellaan myös lisää Suomeen, toteaa ministeri Kai Mykkänen.

Nordic Ren-Gas Oy suunnittelee Lahteen 50 MW uusiutuvan metaanin tuotantolaitosta. Se tuottaisi Lahti Energia Oy:n Kymijärvi II ja III voimalaitosten savukaasuista erotetusta hiilidioksidista ja elektrolyyserillä tuotetusta vedystä metanoimalla tuotettua uusiutuvaa metaania verkkoon syötettäväksi. 

Laitoksella tuotettaisiin yhteensä noin 410 GWh metaania ja noin 128 GWh lämpöä vuodessa. Yhtiön mukaan Investointihankkeen on suunniteltu käynnistyvän vuonna 2025 ja valmistuvan vuonna 2028. 

Hankkeen uutuusarvona on uusiutuvan liikennemetaanin tuotanto uusiutuvasta vedystä ja savukaasuista erotetusta hiilidioksidista teollisessa mittakaavassa. Lisäksi prosessissa syntyvää lämpöä hyödynnetään kaukolämpönä. 

Yhtiön arvion mukaan fossiiliset hiilidioksidipäästöt vähenisivät hankkeen seurauksena noin 138 000 tonnia vuodessa. Laitoksen rakennusaikainen työllisyysvaikutus olisi arviolta noin 83 henkilötyövuotta ja hankkeen seurauksena syntyisi 17 uutta työpaikkaa.

Lisätiedot:
ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Lyydia Ylönen, p. 050 476 1341
erityisasiantuntija Olli Salo, TEM, p. 0295 047 322
teollisuusneuvos Pekka Grönlund, TEM, p. 0295 064 815