Hyppää sisältöön

Hallitus esittää valtion pääomasijoitustoiminnan uudistamista

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 5.9.2024 13.40
Tiedote

Hallitus esittää 5.9.2024 Suomen Teollisuussijoitus (Tesi) valtioyhtiöstä annetun lain muuttamista sekä säädettäväksi uutta lakia Teollisuustuki Oy -nimisestä valtion kokonaan omistamasta osakeyhtiöstä. Muutosten myötä Tesi-konsernilla olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet toimia tehokkaasti valtion pääomasijoitus- ja yritysrahoitusyhtiönä.


Uudistuneelle Suomen Teollisuussijoitukselle annetaan nykyistä vahvemmin talouden kasvuun ja uudistumiseen sekä investointien edistämiseen keskittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä. Investoinnit uusiin teknologioihin, puhtaan siirtymän luomiin mahdollisuuksiin ja yrittäjävetoisiin kasvuhakuisiin keskisuuriin yrityksiin (”Mittelstand”) ovat kokonaisuuden ytimessä. 

Tavoitteena on, että yhdessä yksityisen sektorin sijoitusten kanssa innovaatioiden kaupallistaminen, skaalaaminen ja yritysten sekä viennin kasvu vauhdittuvat. Samalla on mahdollista vauhdittaa esimerkiksi teknologioiden ympärille muodostuneita innovaatio- ja yritysekosysteemejä ja toimia osaavana omistajana yhdessä Suomessa toimivan yksityisen osaavaan pääoman kanssa, vahvistaen osaltaan myös kotimaista omistusta.

Yhtiö paikkaa ja täydentää pääomasijoitusmarkkinan kapeikoita. Kun tietty osa markkinasta alkaa toimimaan riittävästi yksityisin varoin, yhtiö vetäytyy markkinasta. Sen toiminta pysyy markkinaehtoisena.

Hallituksen esitykset kumoavat samalla Ilmastorahastoa ja Business Finland Venture Capitalia (BFVC) koskevat lait. Uudistetun Teollisuussijoituksen valtiontukitoiminnot eriytetään omaksi tytäryhtiöksi, Teollisuustuki Oy:ksi. Ilmastorahasto Oy ja Oppiva Invest Oy lakkautetaan toukokuussa tehtyjen päätösten mukaisesti. Jatkossa niiden ja BFVC:n markkinaehtoista varallisuutta hyödynnetään Tesin uudistetun tehtävän mukaisessa toiminnassa.

Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa Tesin ja sen valtiontukiyhtiö Teollisuustuen ohjauksesta. 

Valtion pääomasijoitustoiminnan uudistamisesta sovittiin hallitusohjelmassa. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana vuodenvaihteessa 2024-25.

Lisätiedot: 
teollisuusneuvos Mikko Huuskonen, TEM, p. 029 506 3732