Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Interreg Baltic Sea Region -ohjelma edistää hyvinvointia Itämeren alueella

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 11.11.2021 13.42
Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi 11.11.2021 Suomen osallistumisen Interreg Baltic Sea Region -ohjelmaan, joka on yksi Euroopan alueellisen yhteistyön (Interreg) ohjelmista. Ohjelmalla on keskeinen rooli EU:n Itämeri-strategian toteuttamisessa.

Ohjelman tavoitteena on edistää kansainvälisellä yhteistyöllä innovatiivisia, vesistöjä suojelevia ja ilmastoneutraaleja ratkaisuja Itämeren alueella. Tavoitteeseen päästään muun muassa luomalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia digitalisaatiota hyödyntäen, sekä kehittämällä ja toteuttamalla uusia ratkaisuja vesistöjen pilaantumisen ehkäisemiseksi. Tarkoitus on myös tukea ja koordinoida yritysten ja kansalaisyhteiskunnan aloitteita kiertotalouden edistämiseksi.

Ohjelma on osa EU:n alue-ja rakennepolitiikan ohjelmakautta 2021–2027 ja sitä osarahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Ohjelman kokonaisrahoitus on yhteensä 313,6 miljoonaa euroa, josta EU-rahoitus on 250,9 miljoonaa euroa.

EU-maista Interreg Baltic Sea Region -ohjelmaan osallistuvat Suomen lisäksi Ruotsi, Tanska, Viro, Latvia, Liettua, Puola ja Saksa. EU:n ulkopuolisista maista ohjelmaan osallistuvat Norja ja Venäjä, mahdollisesti myös Valko-Venäjä.

Ohjelma on valmisteltu osallistuvien maiden ja alueiden yhteistyönä. Kaikkien ohjelmaan osallistuvien maiden tulee hyväksyä ohjelma kansallisesti, jonka jälkeen ohjelma lähetetään Euroopan komission hyväksyttäviksi.    

Kokonaisuudessaan Suomi osallistuu yhteentoista Interreg-ohjelmaan, joista seitsemän on jo hyväksytty. Valmistelussa olevien kolmen ulkorajoilla toteutettavan Interreg-ohjelman (Kolarctic, Karelia ja South-East Finland – Russia) osalta kansallinen hyväksymisprosessi käynnistetään alkuvuodesta 2022.

Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Petri Haapalainen, TEM, p. 029 506 4922

 
Sivun alkuun