Hyppää sisältöön

Joensuun, Lappeenrannan ja Imatran kumppanuusryhmä asetettiin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 1.7.2024 9.32
Uutinen

Valtion ja kaupunkien kumppanuuksien kehittäminen jatkuu itäisessä Suomessa Joensuun, Lappeenrannan ja Imatran rajakaupunkien temaattisen kumppanuusryhmän asettamisella. Ryhmän työssä otetaan huomioon hallituksen käynnistämä itäisen Suomen ohjelmatyö.

Valtion ja Joensuun, Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien temaattisen kumppanuusryhmän toimikausi on pääministeri Petteri Orpon hallituksen toimikausi. Ryhmän puheenjohtaja on kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen ja jäsenet Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen ja Imatran kaupunginjohtaja Matias Hilden.

”Itäiset kaupungit kohtaavat tässä ajassa monia, sijainnistaan johtuvia haasteita. On hyvä, että pääsemme keskustelemaan yhdessä näiden haasteiden ratkomisesta ja kaupunkien tulevaisuuden kehittämisestä”, sanoo kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.

Itäisen Suomen mahdollisuuksien täysimääräinen hyödyntämisen edistäminen erityisesti taloudellisen kasvun, alueellisen elinvoiman, investointien vauhdittamisen, osaamisen kehittämisen ja työvoiman saatavuuden näkökulmista on hallituksen helmikuussa käynnistyneen itäisen Suomen ohjelmatyön tavoitteena. Rajakaupunkien kumppanuuden teemat ja ohjelmatyön tavoitteet sovitetaan yhteen.

Uudenlaiset kumppanuudet pohjaavat pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan, jonka mukaan hallitus vahvistaa kaupunkipolitiikkaa, joka rakentuu valtion ja kaupunkien välisen reilun kumppanuuden varaan. Tavoitteena on ratkoa yhteisiä haasteita aiempaa tehokkaammin. Yhteistyön teemat valitaan yhdessä kaupunkien kanssa, kaupunkien aloitteiden perusteella. Valtion ja kaupunkien uudenlaisia kumppanuuksia ovat jo käynnistetty elinvoimakumppanuus Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kanssa sekä teemakumppanuus kahdentoista keskisuuren kasvukaupungin kanssa. Viime syksynä aloitettiin kuuden suurimman kaupungin kanssa strateginen yhteistyöallianssi.

Lisätietoja:
kunta- ja alueministerin erityisavustaja Minna Kurki, p. 050 437 2718
johtava asiantuntija Katja Palonen, TEM, p. 0295 047 071

Kunnat, kaupungit ja valtion aluehallinto Orpon hallitusohjelma