Kanada, Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan arktisten ja polaaristen jäänmurtajien rakentamiseksi
Uusi kolmenvälinen järjestely virallistaa maiden välisen yhteistyön arktisten ja polaaristen jäänmurtajien kehittämiseksi.
Kanadan, Suomen ja Yhdysvaltojen hallitusten edustajat allekirjoittivat tänään yhteisymmärryspöytäkirjan yhteistyöstä maailmanluokan arktisten ja polaaristen jäänmurtajien kehittämiseksi kussakin maassa jakamalla asiantuntemusta, tietoa ja osaamista. Tänään allekirjoitettu merkittävä yhteisymmärryspöytäkirja perustuu maiden väliseen jäänmurtajayhteistyöaloitteeseen (ICE-aloite), jonka pääministeri Trudeau, presidentti Stubb ja presidentti Biden julkistivat Washingtonissa Naton huippukokouksen yhteydessä heinäkuussa 2024.
ICE-aloitteen yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittamisen myötä aloitamme uudenlaisen kumppanuuden, jolla vahvistamme kykyämme ylläpitää kansainvälisiä sääntöjä ja arktisen ja antarktisen alueen turvallisuutta. Kehittämällä ja rakentamalla maailmanluokan arktisia ja polaarisia jäänmurtajia luomme perustaa kriisinkestävälle ja kilpailukykyiselle laivanrakennusteollisuudelle, joka pystyy vastaamaan näiden kriittisten voimavarojen kansalliseen ja maailmanlaajuiseen kysyntään. Järjestely korostaa yhteistä sitoutumistamme arktisen alueen ja napa-alueiden rauhaan, vakauteen ja vaurauteen ja todistaa liittolaisten yhteistyön voiman strategisiin haasteisiin vastaamisessa.
Maamme tunnistavat tarpeen parantaa arktista ja polaarista jäänmurtokykyämme vahvistaaksemme yhteistä läsnäoloamme arktisella ja antarktisella alueella. Pidämme tärkeänä rakentaa näitä erikoisaluksia entistä nopeammin, aiempaa laajemmassa mittakaavassa ja kilpailukykyisin kustannuksin, jotta voimme ylläpitää turvallisuutta näillä strategisesti tärkeillä alueilla.
ICE-aloitteessa on neljä osa-aluetta: 1) Kanadan, Suomen ja Yhdysvaltojen välisen tiedonvaihdon kehittäminen, 2) yhteistyö työvoiman kehittämiseksi, 3) liittolaisten ja kumppaneiden osallistaminen ja 4) tutkimus- ja kehitystoiminta. Laivanrakennuksen korkeiden kustannusten vuoksi telakoiden menestyminen kussakin maassa edellyttää pitkäjänteisiä tilauksia. Yhteinen panostuksemme kotimaisiin telakoihin lisää arktisten ja polaaristen jäänmurtajien tuotantoa niin omaan käyttöömme kuin liittolaisten ja kumppaneiden käyttöön ja laskee tuotantokustannuksia.
Hyödyntämällä yhteistä asiantuntemustamme ja osaamistamme, yhteisymmärryspöytäkirja edistää telakoiden välistä asiantuntemuksen, tiedon ja osaamisen vaihtoa ja siten lisää laadukkaiden tuotannon työpaikkojen luomista meriteollisuudessa. ICE-aloite auttaa luomaan arktisten ja polaaristen jäänmurtajien tuotannon edellyttämän vakauden ja vahvistamaan maidemme telakkateollisuutta.