Hyppää sisältöön

Kansainvälinen rekrytointi edellyttää työnantajilta osaamista ja uskallusta

työ- ja elinkeinoministeriö
Arto Satonen
Julkaisuajankohta 15.8.2024 12.23
Kolumni

Suomea vaivaavan työvoimapulan ratkaisemiseksi työnantajat tarvitsevat osaajia myös ulkomailta. EU-alueen lisäksi Suomi panostaa kansainvälisen rekrytoinnin yhteistyöhön Intian, Filippiinien, Vietnamin ja Brasilian kanssa. Työnantajien kannattaa rohkeasti hyödyntää tarjolla olevia palveluita kansainvälisten osaajien löytämiseksi.

Osalle aloista työntekijöitä löytyy muista EU-maista, ja sisämarkkinoilla rekrytointi onkin jo verrattain vaivatonta. Suomeen on tullut vuosittain 3 000–5 000 työntekijää muista EU-maista, ja aktiivisilla toimilla tulijoiden määrää voidaan kasvattaa. Suomi tekee yhteistyötä sisämarkkinoilla erityisesti Espanjan, Italian, Slovakian, Unkarin, Romanian ja Alankomaiden kanssa.  

Osaajapula on haaste kaikkialla EU:ssa. Näin ollen pelkkä EU-alueen osaajatarjonta ei riitä Suomen nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin, vaan valtion on välttämätöntä tukea kansainvälistä rekrytointia kohdennetusti kolmansista maista. Tällä hallituskaudella tiivistämme kansainvälisen rekrytoinnin kumppanuuksia Intian, Vietnamin, Filippiinien ja Brasilian kanssa. 

Tavoitteena on edistää erityisesti erityisasiantuntijoiden ja työvoimapula-alojen osaajien muuttoa näistä neljästä maasta. Intiasta, Filippiineiltä ja Vietnamista muuttaa jo nyt reilusti osaajia Suomeen vuosittain. Brasiliasta muuttajien määrä on vielä ollut vähäisempi, mutta kumppanuuksien tiivistäminen luo uusia mahdollisuuksia. 

Työnantajien ei onneksi tarvitse etsiä osaajia kumppanuusmaista yksin, vaan valtio tukee kansainvälistä rekrytointia yhteistyössä muiden julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena on lisätä Suomen tunnettuutta ja houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille sekä tehdä osaajien löytymisestä yrityksille sujuvampaa ja eettisempää. 

Avainasemassa tässä työssä on Work in Finland, joka muodostuu Business Finlandin ja KEHA-keskuksen asiantuntijoista. Work in Finland edistää osaajien maahanmuuttoa ja tarjoaa työnantajille monenlaista tukea kansainväliseen rekrytointiin. Intiassa, Vietnamissa ja Brasiliassa yritysten tukena toimivat paikalliset asiantuntijat eli Talent Managerit. He tuntevat kumppanuusmaan olosuhteet ja osaajapotentiaalin läpikotaisin ja luovat yhteyksiä osaajien ja yritysten välille. Talent Managerit tunnistavat lähtömaissa luotettavia rekrytointikumppaneita, joiden kanssa suomalaiset työnantajat voivat turvallisin mielin tehdä yhteistyötä. 

Tämän lisäksi Work in Finland tekee suomalaisia työnantajia, uramahdollisuuksia ja työpaikkoja tunnetuksi kumppanuusmaissa. Arvokasta työtä tekevät myös suurlähetystöt, jotka edistävät Suomen näkyvyyttä ja yhteistyötä osaajien löytämiseksi.

Tarvittujen osaajien tulee tietysti myös päästä sujuvasti Suomeen. Työn tai opiskelun perusteella Suomeen tuleville on tänä vuonna myönnetty oleskelulupa keskimäärin 15 vuorokaudessa. Tätä Maahanmuuttoviraston erinomaista kehitystä tulee pitää yllä panostamalla jatkossakin sujuvaan käsittelyyn, automaatioon ja riskienhallintaan. 

Suomi tarvitsee julkista taloutta vahvistavaa ja vastuullista työperäistä maahanmuuttoa. Kansainvälinen rekrytointi on yksi ratkaisu työvoiman saatavuuden ongelmiin. Monimuotoinen ja kansainvälinen työyhteisö tuo yrityksiin myös uudenlaista osaamista sekä auttaa yrityksiä menestymään ja kansainvälistymään. Siksi yksin ei kannata jäädä. Kannustan työnantajia tarttumaan rohkeasti kansainvälisen rekrytoinnin tukeen ja mahdollisuuksiin.

työministeri Arto Satonen