Hyppää sisältöön

Kansallinen Lääkekehityskeskus TEM:n omistajaohjaukseen

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 1.6.2023 14.21
Tiedote
Lääketiede

Hallitus päätti 1.6.2023 muuttaa työ- ja elinkeinoministeriöstä annettua valtioneuvoston asetusta ja lisätä Kansallinen Lääkekehityskeskus Oy osaksi työ- ja elinkeinoministeriön toimialaa aikaisemman sosiaali- ja terveysministeriön sijaan.

Lääkekehityskeskus on valtion omistama erityistehtäväyhtiö. Yhtiön tavoitteena on tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen sekä tutkimustulosten hyödyntäminen ja kaupallistaminen, jotka kuuluvat TEM:n toimialaan. 

Lääketeollisuus on maailmanlaajuisesti yksi TKI-intensiivisemmistä toimialoista ja nopeimmin kasvavia teollisia toimialoja. Tiivistyvän terveysalan ekosysteemin myötä Suomeen on syntynyt erittäin hyvät edellytykset kaupalliseen menestykseen tähtäävälle lääkekehitykselle. Lääkekehityskeskus palvelee koko maan korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia, kliinisen lääketutkimuksen toimijoita sekä alan yrityksiä. 

Seuraavina askeleet yhtiön toiminnan käynnistämisessä ovat hallituksen kokoonpanon täydentäminen, sen jälkeen yhtiön toimitusjohtajan rekrytointi sekä liiketoimintamallin ja strategian luominen. 

Lääkekehityskeskus on osa terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian toimeenpanoa sekä kansallisten osaamiskeskittymien kokonaisuutta (Kansallinen syöpäkeskus, Kansallinen neurokeskus sekä Biopankkien osuuskunta FINBB). 

Kansallisen Lääkekehityskeskus Oy:n perustamissopimus allekirjoitettiin 4.2.2022. Yhtiön sijaintipaikka on Turku. Päätös omistajaohjausministeriön muutoksesta tehtiin jo syksyn 2022 budjettiriihen yhteydessä samalla kun valtio pääomitti yhtiötä 20 miljoonalla eurolla. 

Muutos tulee voimaan 5.6.2023.

Lisätiedot: 
erityisasiantuntija Anni Kaukoranta, TEM, p. 029 504 7072
johtava asiantuntija Tarja Enala, TEM, p. 029 504 7135 
erityisasiantuntija Mari Leinonen, TEM, p, 029 504 7087
 

Sivun alkuun