Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Kirje komissiolle: Suomi ja yhdeksän muuta EU-valtiota esittävät huolensa bioenergian kestävyyskriteereihin esitetyistä muutoksista

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 21.1.2022 10.47
Tiedote
Elinkeinoministeri Mika Lintilä

Suomi ja yhdeksän muuta EU:n jäsenvaltiota ovat toimittaneet 21.-22.1. Ranskan Amiensissa pidettävän epävirallisen energiaministerien tapaamisen alla Euroopan komissiolle ja Ranskalle neuvoston puheenjohtajamaana kirjeen, jossa esitetään huoli bioenergian kestävyyskriteereistä.

Komissio on esittänyt muutoksia uusiutuvan energian direktiiviin (RED II) kestävyyskriteereihin vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun direktiivin äskettäin hyväksytyt bioenergian kestävyyttä koskevat säännökset oli saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä. Tästä syystä on kirjeen mukaan liian aikaista tarkistaa bioenergian kestävyyttä koskevia säännöksiä.

Ehdotetut tarkistukset lisäävät kiistanalaisia vaatimuksia bioenergialle ja nostavat selvästi hallinnollista taakkaa ja kustannuksia. Allekirjoittajien mukaan jäsenvaltioiden metsänhoitokäytäntöjä, maantieteellistä sijaintia ja energiantuotantoa koskevia kansallisia erityispiirteitä ei ole otettu komission uudessa esityksessä riittävästi huomioon. 

Kirjeen mukaan metsien käyttöön ja monimuotoisuuteen liittyvät mahdolliset haasteet on ratkaistava ensisijaisesti muilla keinoin kuin muuttamalla uudelleen bioenergian kestävyyskriteerilainsäädäntöä. 

Kirjeessä kannetaan myös erityistä huolta EU:n investointivarmuuden säilymisestä. Selvänä uhkana on, että säännösten toistuvat tarkistukset ja uudet vaatimukset lähettävät sijoittajille viestin välttää investointeja bioenergiaan juuri silloin, kun niitä eniten EU:n kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden ja energiasiirtymän kannalta tarvittaisiin.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Ruotsin, Suomen, Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Unkarin, Bulgarian, Tsekin tasavallan ja Slovenian vastuuministerit. Suomen puolesta kirjeen on allekirjoittanut elinkeinoministeri Mika Lintilä

Lisätiedot:
elinkeinoministeri Mika Lintilän valtiosihteeri Jukka Ihanus, p. 029 504 7 259
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, puh. 050 431 6518
erityisasiantuntija Eero Karjalainen, TEM, puh. 050 501 7746 (energian EU-koordinaatio TEM:ssä)
erityisasiantuntija Ville Niemi, UM/EUE, Bryssel puh. +32 479 470 175
 

 
Sivun alkuun