Hyppää sisältöön

Lausunnolle: muutosluonnos asetukseen Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman energiainvestointeja v. 2022–2026 koskevasta tuesta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 7.10.2024 8.03
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta RRF-energiatukiasetuksen muuttamiseksi. Esitetyt muutokset ovat vähäisiä ja niitä ehdotetaan, jotta asetus vastaisi Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmaan (RRP) tehtyjä muutoksia.

Vuonna 2021 annettua alkuperäistä RRF-energiatukiasetusta on tarpeen muuttaa, jotta se vastaisi niitä muutoksia, jotka on tehty kesällä 2024 Euroopan unionin neuvoston täytäntöönpanopäätökseen Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmasta. 

Suomelle maksettava osuus RRF-rahoituksesta perustuu neuvoston täytäntöönpanopäätöksen liitteessä asetettujen tavoitteiden ja välitavoitteiden saavuttamiseen. Päätökseen tehty muutos koskee tavoitetta vähähiilisien vedyn sekä hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä.  

Asetusta muutetaan vastaamaan Suomen RRP-ohjelmaan tehtyjä muutoksia

RRF-energiatukiasetuksen mukaisia tukipäätöksiä voidaan tehdä sekä ministeriössä että Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandissa asetuksessa asetettujen raja-arvojen perusteella.  Tavoitteen muutoksen myötä on tarpeen muuttaa asetusta niin, että Business Finland on toimivaltainen valtionapuviranomainen kaikissa vedyn tuotantoa ja varastointia sekä hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä koskevissa hankkeissa. Alkuperäisen RRF-energiatukiasetuksen mukaan Business Finland on toiminut valtionapuviranomaisena Euroopan yhteistä etua koskeville tärkeille vetyhankkeille (Important Projects of Common Interest, IPCEI). 

Nyt Business Finlandin toimivalta laajenisi koskemaan kaikkia asetuksen alla myönnettäviä tukipäätöksiä vedyn tuotantoa ja varastointia sekä hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä koskeville hankkeille.  

RRF-energiatukiasetuksen mukaan tukea voidaan myöntää niille RRP-suunnitelman mukaisille energiainvestointihankkeille ja energiainfrastruktuurihankkeille Suomessa tai Suomen aluevesillä, jotka valmistuvat viimeistään 30.6.2026. 

Asetusmuutoksella vedyn tuotantoa ja varastointia sekä hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä koskevien hankkeiden sekä IPCEI-hankkeiden vaatimusta valmistumispäivämäärästä muutettaisiin niin, että kesäkuun 2026 takarajan sijaan hankkeiden valmistumisen määräpäivästä voidaan määrätä tukipäätöksessä. 

Neuvoston muutettu täytäntöönpanosuunnitelma mahdollisti tämän muutoksen. Tarkoituksena on varmistaa, että Suomi pääsee kaikkiin asetettuihin toimenpidetavoitteisiin. Poikkeus kesäkuun 2026 takarajaan koskee ainoastaan edellä mainittuja hankkeita. Muiden investointihankkeiden osalta kesäkuun 2026 takarajaa sovelletaan jatkossakin. Tämä perustuu neuvoston täytäntöönpanopäätökseen, joka ei mahdollista vastaavaa poikkeusta muiden investointien osalta.

Lausuntoja asetusluonnoksesta voi antaa 1.11.2024 saakka

Lausuntoja asetusluonnoksesta voi antaa Lausuntopalvelu.fi-sivustolla julkaistuun lausuntopyyntöön. Lausuntoa ei tarvitse lähettää erikseen ministeriöihin sähköpostilla tai postitse. Lausunnon antajan tulee rekisteröityä ja kirjautua lausuntopalvelu.fi-sivustolla. Kaikki annetut lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan sivustolla. 

Jos lausuntoa ei ole mahdollista antaa Lausuntopalvelussa, voidaan se toimittaa myös sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo.tem(at)gov.fi. Lausunnossa tulee mainita asianumerosta VN/20465/2024.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Daniela Karlsson, TEM, p. 0295 047 371
teollisuusneuvos Pekka Grönlund, TEM, p. 0295 064 815