Hyppää sisältöön

Luomme edellytyksiä kestävälle kasvulle

työ- ja elinkeinoministeriö
Timo Jaatinen
Julkaisuajankohta 23.9.2024 10.13
Kolumni
Kansliapäällikkö Timo Jaatinen
Kansliapäällikkö Timo Jaatinen

”Uusi strategiamme toimii ankkurina muutoksessa”, kirjoittaa työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Timo Jaatinen kolumnissaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa ovat 2020-luvulla muokanneet aikamme suuret kriisit koronapandemiasta Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksiin. Olemme olleet perustehtäviemme ohella valmiita luomaan uusia ratkaisuja, kun niitä on tarvittu.

Tällä hetkellä meitä haastaa erityisesti Suomen talouden ja tuottavuuden heikko kehitys. Samalla, kun olemme mukana korjaamassa koko maan kurssia, on meidän tarkasteltava myös omaa toimintaamme.

Niukkenevat resurssit edellyttävät, että priorisoimme toimintaamme entistä tarkemmin: mikä on ydintehtävämme, ja mihin tähtäämme. Kirkastaaksemme missiotamme käynnistimme viime talvena strategiatyön ministeriössä yhteistyössä hallinnonalan virastojen ja yhtiöiden kanssa. Nyt meillä on määriteltynä yhteiset tavoitteet ja keinot niiden toteuttamiseksi.

Toimintamme ydin on luoda edellytyksiä kestävälle kasvulle. Kasvun on oltava kestävää niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin ekologisesti. Tavoitteenamme on, että

  • elinkeinoelämä uudistuu ja alueiden elinvoima vahvistuu,
  • työllisyys kasvaa ja osaavan työvoiman saatavuus paranee,
  • puhtaat investoinnit teknologiaan edistävät ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Strategiamme ulottuu vuoteen 2030, ja sitä päivitetään säännöllisesti vastaamaan muun muassa toimintaympäristön muutoksiin. Sillä kuten filosofi Herakleitoksen kerrotaan opettaneen, ainoa pysyvä asia maailmassa on muutos.

Uusi strategiamme toimii ankkurina muutoksessa. Luomme jatkossakin edellytyksiä kestävälle kasvulle, ja toimimme avoimesti, vastuullisesti ja vaikuttavasti.

kansliapäällikkö Timo Jaatinen